V hledáčku policie je kvůli koupi budovy sám Pospíšil

Praha - Ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) prověřuje kvůli koupi bývalého kněžského semináře ve Vidnavě policie. Měl se z něho stát detenční ústav, policisté prošetřují, zda koupí objektu nezpůsobil ministr státu škodu 29 milionů korun. Píšou o tom dnešní Lidové noviny. Podle státního zástupce Ondřeje Šmelhause je objekt k vybudování ústavu nevhodný a peníze byly vynaloženy neúčelně. Policie kvůli tomu už obvinila Pospíšilova bývalého náměstka Františka Steinera a bývalého ředitele vězeňské služby Luďka Kulu.

Ministerstvo spravedlnosti koupilo seminář před čtyřmi lety, na jeho opravu však kvůli škrtům dosud nesehnalo peníze, takže objekt nemůže být využíván. Podle listu policie prověřuje ministrovu roli kvůli tvrzení obviněných, že se v koupi osobně angažoval.

Pospíšil to popírá. „Objekt byl koupen na základě tří až čtyřleté debaty na vládě i v parlamentu. Koupě byla doporučena výběrovou komisí, které předsedala státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Opravdu nemohu za to, že se snížily výdaje ministerstva spravedlnosti,“ uvedl ministr.

Deník upozorňuje, že případ budí pochybnosti nejen tím, že jej dozoruje už čtvrtý státní zástupce, ale zejména vyčíslením škody. „Mě to šokovalo, jak může být škodou celá zaplacená částka, když stát budovu vlastní? Usnesení je postaveno na názorech, které nemají s trestním zákoníkem nic společného,“ řekla advokátka Hana Marvanová. Podle ní je to politický názor vyšetřovatele.

Detenční ústav, který měl sloužit k oddělení nebezpečných zločinců s psychickými poruchami od zbytku společnosti, měl vzniknout v rozsáhlém areálu bývalého kněžského semináře. Budovu nabídla ministerstvu spravedlnosti ostravsko-opavská diecéze. Ústav měl vzniknout v roce 2008, jeho kapacita měla postupně dosáhnout 250 míst.