VV vyberou ministra, až proberou škrty v koalici

Praha – Věci veřejné při dnešním jednání své výkonné rady nevybraly kandidáta na post ministra školství. Příští týden budou jednat s jedním z možných kandidátů, dosavadním náměstkem ministra Ladislavem Němcem. Až po rozhovorech v koalici a po jednání s náměstkem může případný kandidát strany na šéfa školského resortu „odpovědně přijmout kandidaturu“, uvedla místopředsedkyně vlády a VV Karolína Peake. S koaličními partnery chtějí také jednat o plánovaných miliardových škrtech v rozpočtu ministerstva školství.

„Škrt 2,5 miliardy korun znamená změnu politického zadání pro ministerstvo školství. O těchto programových změnách chceme jednat s koaličními partnery,“ uvedla Peake po dopoledním zasedání výkonné rady nejmenší vládní strany. Předseda VV Radek John již dříve řekl, že jeho strana bude chtít nejdříve zpracovat podklady o situaci ve školství a probrat možnosti, zda se v resortu dají ušetřit další finanční prostředky.

Podle Johna lze uspořit peníze ve školství buď snížením platů učitelů, nebo zavedením zápisného, které by studenti vysokých škol platili před zahájením semestru. Snížení platu učitelů je proti prioritám VV, v úvahu tedy připadá zavedení zápisného, dodal. V Česku je více než 300 000 studentů vysokých škol. Co se týká výše zápisného, v minulosti se jednalo o částce v řádech několika tisíc korun. Kdyby studenti platili třeba 5000, školství by získalo 1,5 miliardy.

Véčkaři mají kandidátů na ministra víc

Náměstek Němec, kterého VV zvou na příští jednání své výkonné rady, bude řídit ministerstvo školství, dokud se nenajde nástupce odstupujícího ministra Dobeše. Příští týden má Němec předložit analýzu rozpočtu ministerstva. Uvnitř strany se hovoří o možné kandidatuře členů strany Dagmar Navrátilové a Milana Šťovíčka, kteří mají zkušenosti s pedagogickou činností, nebo o místopředsedkyni sněmovny za VV Kateřině Klasnové. Padají ale i návrhy na nestranického odborníka. Mohl by jím být třeba Dobešův náměstek pro vysoké školy Ivan Wilhelm.

Dobeš stál v čele ministerstva 21 měsíců, opustit se ho rozhodl, protože nesouhlasil s tím, aby v rozpočtu na vzdělání letos zmrazil dodatečné 2,5 miliardy korun. Tvrdí, že by musel snížit platy učitelům, pro tento rok jim přitom slíbil čtyři miliardy navíc.