Cukrovka je nejčastější příčinou slepoty. Diabetici ale kontroly podceňují

Píchání inzulinu i jídelníček si lidé s cukrovkou většinou hlídají. Chodí i na pravidelné kontroly k diabetologovi. Na očním se ale řada cukrovkářů ukáže až ve chvíli, kdy mají potíže. Právě to je podle lékařů chyba.

„Oční komplikace jsou jedny z nejzáludnějších, protože nevarují předem. Když je pacient vyšetřen u očního lékaře a ten najde na sítnici již pokročilé změny, subjektivně pacient nemusí vnímat žádnou změnu,“ upozorňuje přednosta Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol Milan Kvapil.

Zhoršený zrak má kvůli cukrovce 100 tisíc Čechů

Jindřichu Rotschovi se například zrak zhoršoval postupně. Nejdřív měl problémy při řízení auta za tmy, pak přestal vidět úplně: „Ráno jsem vstal a viděl jsem všechno červené, jako když mi dáte před oči červenou látku. Byl jsem úplně slepý.“ 

Kvůli zhoršení zraku v důsledku cukrovky se v Česku léčí víc než 100 tisíc lidí, každý rok jich několik set přibývá. 2500 pacientů osleplo. Panu Rotschovi pomohla zlepšit zrak operace, která ale nemá zaručené výsledky. 

Diabetici nechodí na oční vyšetření a riskují slepotu (zdroj: ČT24)

Když se pacient dostane k lékaři dřív, zrak mu může zachránit ještě speciální laser. Zhoršování zraku pak může zastavit například i léčba světelnou maskou. Pojišťovny ji ale zatím nehradí. Několikaměsíční terapie vychází na zhruba deset tisíc korun.