Sisyfos předal balvany za léčitelství i odhalování spiknutí

Český klub skeptiků Sisyfos předával dnes počtrnácté výroční ceny Bludný balvan, které jsou udělovány „pro zvýraznění přínosu jednotlivců i různých spolků k matení české veřejnosti a rozvoji blátivého způsobu myšlení“. Předávání mohli zájemci sledovat v přímém přenosu na webu ČT24, kde také je k dispozici záznam.

Ceny za rok 2011 získalo šest kandidátů: tři v kategorii družstev a tři v kategorii jednotlivců. Přidali se tak k laureátům předešlých ročníků, k nimž patří například americký psychiatr českého původu Stanislav Grof, zpěvák Karel Gott, astrologové Antonín Baudyš st. a jeho syn Antonín Baudyš ml., švýcarský spisovatel a záhadolog Erich Däniken nebo biotronik Tomáš Pfeiffer.

Klub skeptiků se zaměřil vesměs na léčitelství, ale i na údajně ekologické zemědělství či odhalování nejrůznějších světových spiknutí. Negativní cenu tak získalo například léčivé hledění do Slunce, které propaguje Karolína Loskotová. Lepší prý zrak a odblokuje mozek. 

Iniciativním prosazováním grafologie do pedagogické praxe si Bludný balvan vysloužil Ivan Bertl. Z písma prý vyčte, zda je pisatel introvert, či extrovert, pod stresem, nebo vyrovnaný a jak se uplatní v pedagogické praxi. Bertl o grafologii vydal mnoho knih a učebnic.

Odhalováním různých spiknutí, zvláště pak vysokofrekvenčního aktivního polárního výzkumného programu HAARP či americké CIA a izraelského Mossadu zaujal komitét server Freeglobe.cz a jeho tým pod vedením novináře Adama B. Bartoše. Bartoš kromě článků o HAARP, což by měl být vojenský program schopný například vyvolat přírodní katastrofu typu tsunami či zemětřesení, píše i články kritické k Evropské unii nebo zaměřené na židovství. Kvůli jednomu údajně antisemitskému textu byl tento měsíc i před soudem, ten ho nepravomocně osvobodil. Za některé ze svých textů si vysloužil pochvalu prezidenta Václava Klause.

Balvany za rok 2011 opět uděloval mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Strašného Sisyfa Jiří Grygar se svou družinou. Organizátoři upozorňují, že na udělení Bludného balvanu není právní nárok, není proti němu ale ani odvolání anebo slitování. V případě, že oceněný jednotlivec získá posléze Nobelovu cenu, je povinen cenu vrátit výboru Sisyfa, jenž musí jmenovaného vymazat z rejstříku laureátů a tvrdit, že nikdy vyznamenán nebyl.

Vydáno pod