Janoušek a Bém se domlouvali, kdo ovládne „zlaté vejce“ - Navatyp

Praha - Podle další části odposlechů telefonátů se bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) a lobbista Roman Janoušek domlouvali, jak by bylo možné udržet moc v developerské firmě Navatyp po smrti jejího majitele Richarda Navrátila. Bém byl v té době pražským primátorem a místopředsedou ODS. Hodnota Navatypu se tehdy pohybovala kolem půl miliardy korun a spravovala desítky pozemků a budov včetně městských nemovitostí. Bém se k tomu odmítl vyjádřit, Janoušek zavěsil telefon. Už včera o tom informovala televize Nova, deník Mladá fronta Dnes (MfD) pak dnes zveřejnil přepis jejich rozhovoru.

Stavební a developerská skupina Navatyp Group v minulosti dělala mnoho zakázek pro Prahu, pražské městské části či městské společnosti, například pro dopravní podnik. Média už dříve spekulovala o tom, že byla firma na minulé vedení metropole úzce napojena.

Přepis telefonního rozhovoru z června 2007

Janoušek: Dobrý den.

Bém: Nazdar, mazánku. Jen telegraficky. Včera po klubu za mnou přešel Filda (nejspíš Filip Dvořák z ODS – pozn. red.)

Janoušek: Ano, zítra s ním mám snídani.

Bém: Přišel s takovou tou větou, kterou už jsi ty zmínil a která není překvapivá, že on je ten pravej, kdo vyřizuje pozůstalosti po Richardovi (Navrátilovi, majiteli firmy Navatyp – pozn. red.). Řekl jsem mu: „Dobře Filipe. Jasně, složitá situace.“ A nějak jsem to dál už nekomentoval. Tak (on) prostě chodí a říká, že je následovník trůnu.

Janoušek: Já mám dneska kvůli tomu schůzku s Luďkem (Eremiášem, spolumajitelem firmy Erpet Group a právníkem – pozn. red.), kam asi přijde i ta paní (vdova po Richardu Navrátilovi – pozn. red.). Já se jí zeptám, co vlastně chce dělat, protože to je její rozhodnutí, a že jsme schopni jí pomoct tak i tak, ale ať je opatrná.

Bém: Já ti jen volám, protože je v tom potřeba udělat opravdu pořádek. Jinak to bude hroznej bordel.

Janoušek: No to bude určitě hroznej bordel, protože takových Filipů je už asi pět. No a druhá věc je: je tam problém, že tam je ještě nějakej pan Kočí (švagr Richarda Navrátila – pozn. red.).

 Bém: …chce se se mnou sejít švagr Richarda, což je tenhleten pan Kočí, kdy mu dám pět minut? A já nechci…

Janoušek: To mu nemůžeš dávat pět minut.

Bém: Já nechci nikomu dávat pět minut, než my dva se dohodneme na nějaký taktice. Takže se ptám na tvý noty?

Janoušek: Noty? Než budeme mít všechny informace… A jediný informace, který jsou správný, jsou buď od Luďka (Eremiáše), nebo od jeho ženy (vdovy Navrátila). Ta řekne, co chce nebo nechce. My to nějak posoudíme v rámci reálnejch možností, ty potom zhodnotíš nějakej plán a přijmeš člověka už s nějakým scénářem.

Bém: A úplně na závěr. Ještě nějakou lednici na víno.

Janoušek: Jo, už jsem se o tom bavil s Radkou (Bémova manželka – pozn. red.). Je objednaná. Ona si vybrala takovou tu poloviční někam dolů… Objednal jsme ji před 14 dny, dělají ji na míru. Tak do týdne přijde.

Bém: Tak jo. Děkuju.

Existuje spojitost mezi zveřejňováním odposlechů a soudem s Bártou?

Odposlechy hovorů mezi Bémem, Janouškem a magistrátním úředníkem Peterem Ďuricou začala MfD zveřejňovat před pár dny. Dokazují lobbistův vliv na politiku či prodej majetku města. Podle listu záznamy pořídila s povolením soudu BIS a o dva roky později je získala bezpečností agentura ABL, kterou dřív vlastnil šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta. Ten stojí před soudem kvůli údajnému uplácení. Loni pak deník otiskl informace o tom, že ABL spolu s firmou Promicon (dříve právě Navatyp) uzavřely smlouvu a financovaly Věci veřejné. Zástupci obou společností se proti tomu ohradili, ABL prý vypracovávala pro Prominecon bezpečnostní analýzu.

Bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD) v neděli v Otázkách Václava Moravce zmínil, že by se měly odposlechy objevovat nyní v médiích po dávkách, pak by za tím mohlo být vydírání s cílem, aby se Bárta očistil či aby se na jeho kauzu zapomnělo. V úterý by se odposlechy měla zabývat sněmovní komise pro kontrolu BIS, v níž Bublan zasedá.

Pražská stavební firma Navatyp byla založena v roce 1992. Její majitel byl podnikatel Richard Navrátil. Po jeho smrti získala firma nového vlastníka a byla přejmenována na Prominecon. V březnu 2010 Prominecon ovládl Natland, který sídlí na Kypru.

Kvůli Navatypu čelily v minulých letech špičky pražského magistrátu podezření ze střetu zájmů. Šlo zejména o kauzu domu Alexandria ve Špindlerově Mlýně, kde si šest úředníků a radních koupilo byty s výraznou slevou. Byli mezi nimi tehdejší radní Rudolf Blažek, otec radního Filipa Dvořáka nebo šéf městských investic Josef Macko. Za metr čtvereční zaplatili až o 18 000 korun míň než ostatní zájemci.

Lessy i Vondrášek nařídili prošetření postupu vyšetřovatelů

Lobbista Janoušek navíc v pátek pod vlivem alkoholu a možná i drog v Praze havaroval. Těžce zranil ženu a z místa nehody ujel. Policie mu včera předala obvinění z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Zároveň ale čelí kritice za postup při vyšetřování – při zadržení nedostal Janoušek pouta a nedostal se ani do cely předběžného zadržení. Šéf komunistů Vojtěch Filip se například v Otázkách Václava Moravce podivil, že policie Janouška pustila, neboť zjevně nebyl ve stavu, kdy byl schopen vypovídat. Policejní prezident Petr Lessy chce postup vyšetřovatelů prověřit, stejně tak i šéf pražské policie Martin Vondrášek.

Vstup Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)