Bývalá manažerka Key Investments tvrdí, že je nevinná

Bývalá členka představenstva Key Investments Alena Šťastná odmítla vinu v kauze obchodování s cennými papíry. Podle obžaloby nedostatečně dohlížela na činnost společnosti. Vinu odmítl také expředseda představenstva Daniel Brzkovský. Firma údajně poškodila 45 subjektů, kterým způsobila škodu nejméně 873 milionů korun.

Bývalá členka představenstva společnosti Key Investments (KI) Alena Šťastná (dříve Štorkanová) u soudu odmítla vinu v kauze podivného obchodování s cennými papíry. Podle obžaloby nedostatečně dohlížela na činnost investiční společnosti a porušila povinnosti, které se týkají čestného a spravedlivého jednání ve prospěch zákazníků. Šťastná, která se stala členem představenstva v roce 2007, však tvrdí, že smlouvy s poškozenými byly uzavřeny dříve, než se dostala do vedení firmy a na investice a obchody neměla vliv.

„Necítím se vinná ze spáchání jakékoliv trestné činnosti,“ řekla Šťastná. Dodala, že většina skutků, na které obžaloba poukazuje, se stala před jejím nástupem do firmy nebo do jejího vedení. Uvedla také, že se nemohla angažovat v obchodech firmy, protože jí to zakazovala vnitřní směrnice. „Nemohla jsem řešit obchody, investování,“ řekla soudu Šťastná.

Vinu odmítá i Brzkovský

V kauze jsou kromě Šťastné obžalovaní také bývalý předseda představenstva KI Daniel Brzkovský a místopředsedkyně Klára Fenstererová. Brzovského viní obžaloba z toho, že mezi roky 2004 a 2011 při správě peněz využil nedbalosti a neodbornosti zákazníků a kupoval vysoce rizikové investiční papíry, podle obžaloby téměř neobchodovatelné. Fenstererová se údajně podílela na zařazení rizikových cenných papírů na seznam k obchodování. Uzavřené smlouvy pak nemohly být vypořádány poté, co firma v dubnu 2011 přišla o licenci obchodníka s cennými papíry.

Daniel Brzkovský
Zdroj: ČTK

Brzkovský uvedl, že v obžalobě zazněla řada závažných obvinění, která ale nejsou pravdivá. „Jsem hluboce přesvědčen, že situace taková vůbec nebyla,“ řekl na úvod výpovědi. Podle něj měli klienti KI všechny potřebné informace o investičním procesu, včetně toho, o jak rizikové cenné papíry šlo. Firma podle něj neporušovala uzavřené smlouvy, a tak nemohl porušit zákon. „Nikdo nikomu nic nezamlčoval, nikdo nic nepřekrucoval, ani to nebylo možné,“ zdůraznil Brzkovský. Prohlásil také, že se společnost nikdy nezavázala k tomu, že vyplatí všechny prostředky včetně výnosů. KI podle něj neustála obchodní model. „Na obchodní požadavky klientů nebyla schopna adekvátně reagovat,“ řekl Brzkovský.

Key Investments je od roku 2012 v konkurzu. Návrh na insolvenci na sebe podala sama s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam. Dodnes se neví, kde peníze skončily. Podle Reportérů ČT společnost ovládal v pozadí někdo jiný než tři obžalovaní manažeři, pravděpodobně finančník Petr Sisák. Ten je obviněn v jiné kauze související s konkurzem Via Chem Group, jejíž dluhopisy za peníze měst KI nakupovala.

Mezi poškozenými je celkem 45 subjektů, mezi nimiž je 36 fyzických osob, čtyři právnické osoby a pět měst. Podle obžaloby jim společnost způsobila škodu převyšující 870 milionů korun.

Vydáno pod