Průvod proti potratům: V centru Prahy se sešlo zhruba 1500 lidí

Praha – Odpůrci potratů pořádali už podvanácté průvod Prahou, kterého se podle policejních odhadů zúčastnilo zhruba 1500 lidí. Rodiny s kočárky, mladí lidé i senioři si přišli připomenout, že od roku 1957, kdy začal platit zákon o umělých potratech, bylo při interrupci usmrceno tři a čtvrt milionu nenarozených dětí. Několik set metrů dlouhý zástup doprovázeli policisté, akce se obešla bez incidentů. Sdružení Hnutí pro život označuje potrat za krutý čin, při němž je zabíjeno dítě, zraňována matka a zneužíván lékař. Žádá proto zákaz potratů.

Průvod vyšel po 14:00 z Husovy ulice a pokračoval přes Staroměstské náměstí, kde se k němu připojilo několik desítek účastníků akce České děti - naše budoucnost, kterou tam pořádalo Hnutí D.O.S.T. na podporu tradiční rodiny. Několik set metrů dlouhý zástup zcela zaplnil úzké uličky Starého Města, účastníci hromadně odříkávali otčenáš nebo zpívali modlitby. Akci se zájmem přihlížely i davy turistů v centru města, kteří si protestující fotili a natáčeli.

Pochod pak pokračoval přes Příkopy na Václavské náměstí, zakončen byl u sochy svatého Václava. Loni na průvod přišlo přes 2 000 lidí. Průvodu předcházela od 13:00 mše v kostele sv. Jiljí, kterou sloužil pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Po mši pak dobrovolníci rozdávali bílé kříže jako symbol Pochodu pro život.  

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

V čele průvodu nesli účastníci široký bílý pás s názvem pořádajícího občanského sdružení Hnutí pro život. Mnozí měli nad hlavami asi metr vysoké bílé dřevěné kříže a transparenty s nápisy „Ne člověk, Bůh je pán a král nad životem“, „Pro své dítě nevol smrt, ale adopci“ nebo „Dítě je vždy nadějí“. Mezi pochodujícími byla vidět i česká vlajka, obraz Panny Marie nebo Jezulátka.

Podle demografů se počet interrupcí v Česku trvale snižuje. V roce 1970 lékaři ukončili předčasně téměř 72 tisíc těhotenství, v roce 1988 už to bylo 110 tisíc, což je nejvyšší počet v historii. Po převratu se ale rozrostla nabídka antikoncepce a počet potratů se začal snižovat. V roce 2010 už bylo potratů jen 24 tisíc - Česko tak vykazuje vůbec nejnižší potratovost ze všech postkomunistických zemí, ve kterých jsou interrupce dovoleny.