Problémů s pitnou vodou přibývá. Hygienik chystá obří inventuru potrubí

Události: Inventura českého potrubí (zdroj: ČT24)

Česko čeká obří inventura vodovodního potrubí. Nařídila ji nová pracovní skupina v čele s hlavním hygienikem. Reaguje tak na četné havárie, po kterých měly stovky lidí zdravotní problémy. Kontrolovat se má celý vodovodní systém od zdrojů až po koncové odběratele.

Například v Novém Boru objevili loni v srpnu hygienici ve vodě fekálie. Stovky lidí potýkající se se střevními potížemi se tak musely spoléhat pouze na dodávku pitné vody z cisteren. Souvislost s epidemií sice rozbory neprokázaly, přesto vodohospodáři zabezpečují systém a v lednu nainstalovali dva nové mechanické filtry.

Prameniště na okraji Nového Boru může poškodit dlouhodobé sucho, jarní tání i přívalový déšť. Právě proto se Severočeská vodárenská společnost rozhodla postavit mezi čerpací stanicí a vodojemem u huti novou úpravnu vody.

V Trnové mají problémy s kvalitou vody opakovaně. I v současné době teče místním z kohoutku jen užitková voda, pro tu pitnou si musí už tři měsíce chodit na náves. Provozovatel - společnost se sídlem na Seychelách - dostal několik pokut.

Tento týden se však obec Trnová dočkala nového správce. „Česká společnost, která je schopná zabezpečit veškerý stav věci a pokusit se o to, aby ta voda v Trnové byla konečně pitná,“ říká obyvatel Trnové Slavomír Rozman.

obrázek
Zdroj: ČT24

V červnu se pak v Hrušovanech kvůli nedůsledné ochraně vodojemu objevily v kohoutkové vodě larvy komárů. Za květnovou epidemii v Praze 6 zase mohl starý a špatně uložený vodovod. Životnost končí i potrubí z 80. let.

Problémy může způsobit i nepoužívaná vodovodní baterie

„Je vidět, že je zdegradované, napadené rzí. Hrozí zde havárie,“ potvrzuje vedoucí úseku realizace staveb Pražské vodohospodářské společnosti Prokop Říha. V modřanském podzemí je už nahrazují nové, od března čeká výměna i zasažené Dejvice.

Slabiny jsou tak ve všech fázích přípravy pitné vody. Hlavní hygienik chce důslednou inventuru systému a rychlé přijetí nové evropské směrnice. „Ukládá, aby provozovatelé zpracovali jakési monitorovací programy, které by ukázaly, jak ta kvalita vody vypadá už v těch jednotlivých fázích, abychom pak nebyli vlastně překvapováni,“ říká hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Problém ale může vzniknout i u samotných odběratelů. Třeba v dlouho nepoužívaných bateriích se může rozšířit bakterie legionella, jako naposledy minulý týden na pražském sídlišti Černý Most. To je v Praze devět už třetí případ za půl roku. Pracovní skupina chce proto tlačit na vlastníky domů, aby dohlédli i na prázdné byty.