Nová prsa i endoprotéza. Za českými doktory jezdí stále více cizinců

Události: Stále více cizinců jezdí za českými doktory (zdroj: ČT24)

Nízké ceny a vysoká kvalita – to jsou dva důvody, proč sedí v českých čekárnách stále více cizinců. Nejčastěji přijíždějí Britové, Němci a Rusové. A největší zájem je mezi nimi o kosmetické operace, konkrétně o zvětšení prsou. Často ale přijíždějí i kvůli umělému oplodnění, operacím obezity a gynekologickým procedurám. Vyplývá to z dat tří velkých českých klinik.

V posledním srovnání kvality zdravotní péče obsadilo Česko mezi pětatřiceti státy Evropy třináctou příčku a předstihlo třeba Itálii nebo Británii. A i tyto výsledky se odrážejí v tom, že podle ministerstva zdravotnictví přijíždí za českými doktory o 10 až 15 procent pacientů ze zahraničí víc.

Na oddělení plastické chirurgie kliniky ISCARE tvoří zahraniční pacienti přes 90 procent, klinika Esthé uvádí počet zahraničních pacientů kolem jedné třetiny. A zájem cizinců trvale stoupá i o GynCentrum.

Vedle kvality péče ale hrají velkou roli i ceny. Ty jsou totiž v tuzemsku dvakrát i třikrát nižší než v jiných evropských zemích. Například nejčastější zákrok u pacientů-cizinců, tedy zvětšení prsou, vyjde v Německu i na 200 tisíc korun, v Česku na méně než polovinu. I s náklady na dopravu a ubytování se pacientům„výlet“ vyplatí, dodává generální ředitel kliniky ISCARE František Lambert.

Cizinci - pacienti v ČR
Zdroj: ČT24

Cizinci, kteří se do českých zdravotnických zařízení vydávají, navíc nepodstupují jen jednu operaci. Kombinují hned několik zákroků najednou. Průměr je zhruba jedna a půl operace na jednoho cizince.

Za léčbou neplodnosti do Česka

Česko bývá často cílem i pro neplodné páry. Zdejší zákony totiž umožňují využít při umělém oplodnění anonymního darování spermií a vajíček. „V Evropě je Česko spolu se Španělskem nejvyhledávanější destinací v léčení neplodnosti,“ dodává primář centra asistované reprodukce ISCARE Jaroslava Hulvert.

„Odhadujeme, že na klinikách v celé České republice bylo v roce 2012 provedeno zhruba 4000 až 5000 IVF (in vitro fertilizace – umělé oplodnění) cyklů pro zahraniční klientelu,“ uvedl Oliver Nosek, jednatel společnosti Eizell-spende IVF, která zprostředkovává medicínským turistům z Německa léčbu neplodnosti v Česku.

„Od té doby se trh zdvojnásobil a v roce 2015 už to bylo přes 10 tisíc cyklů. Obecně se dá říct, že trh medicínského turismu, především plastiky a IVF, v Česku roste každý rok o zhruba 20 procent,“ shrnuje Nosek.

Primář kliniky GynCentrum Petr Pícha pak dodává, že vedle plastik a umělého oplodnění je velký zájem také o gynekologické procedury. Klinika například léčí lehčí formy úniku moči, takzvané stresové inkontinence, za pomoci laseru, který se osvědčil také pro zpevnění poševních sliznic.

Do lázní i za zubařem

Už tradičně míří do Česka řada cizinců i kvůli lázním. Například do Klimkovic přijelo jenom od začátku tohoto roku zhruba 60 Arabů. A sanatorium už novým klientům přizpůsobilo nejen nápisy, ale třeba i jídelníček, který nově nabízí halal maso.

Chirurgií a lázněmi to ale nekončí. V pohraničí jezdí cizinci třeba i za českým zubařem. „Většina těch věcí není vůbec v Rakousku pojištěná a my jsme schopní to vytvořit v nejméně stejné kvalitě,“ popisuje vlastní zkušenost zubař z Dolního Dvořiště Václav Bruna.

Do státní pokladny plyne podle ministerstva zdravotnictví ročně přes půl miliardy korun za léčení cizinců. Tito návštěvníci se v Česku zdrží v průměru skoro o týden déle, než kdyby přijeli jen za památkami, a denně utratí i třikrát více než běžní turisté.