Díky pomoci cizích lidí i státu obědvá stále více školáků

Události: Podpora obědů pro školáky (zdroj: ČT24)

Na školy se obrací stále víc rodičů, kteří nemají na zaplacení obědů pro své děti. Přes tři tisíce školáků si je může dovolit jen díky pomoci cizích lidí. S placením začaly sociálně slabým rodinám pomáhat už i ministerstva a kraje. Resort školství na to vyčlenil třicet milionů korun a nyní vybral i neziskové organizace, které tyto peníze budou rozdělovat.

Nejčastěji nezbývají finance na školní obědy rodičům samoživitelům. „Nám zůstane celkově na jídlo 1000 Kč na měsíc a žijte z toho se dvěma dětmi,“ říká matka samoživitelka Dagmar Svojanovská, jejíž děti navštěvují školní jídelnu díky pomoci školy a dárců.

Rodičům v podobné situaci, nemocným nebo třeba v exekuci, pomáhá ministerstvo školství. Nově rozdělilo peníze mezi tři neziskové organizace, které se o proplácení obědů budou starat.

„Podstatné bylo u neziskových organizací, že musejí všechny delší dobu prokazatelně pracovat a poskytovat sociální pomoc rodinám v nouzi minimálně ve dvou krajích,“ upřesňuje výběr organizací mluvčí resortu Jarmila Balážová.

Vítězné neziskové organizace
Zdroj: ČT24

K tomu musí dodržovat pravidla. Základní škola osloví organizaci, pak společně vyberou dítě a oběd mu přímo v jídelně zaplatí.

„My jsme se zaměřili na Středočeský kraj, kde máme přibližně 700 dětí v tomto programu. Teď budeme oslovovat Ústecký a Liberecký, tam je problematika velká,“ dodává výkonný ředitel nadačního fondu Drab Foundation Andrew Allan Stemberg.

Další vítězná organizace platí obědy dětem dlouhodobě po celé republice. Dosud díky dárcům. 2 400 dětí teď díky organizaci Women for Women obědvá a dalších 500 žádostí čeká na vyřízení. „Můžeme se více soustředit na to, abychom pomohli více dětem,“ říká ředitelka organizace Women for Women Ivana Tykač.

Obědy do škol
Zdroj: ČT24

Čtyři sta milionů korun získalo z evropských fondů na obědy ministerstvo práce a sociálních věcí. Tento program je určený rodičům závislým na dávkách, kteří musí od úřadu práce získat potvrzení, že splňují podmínky. Přímo škola pak dítěti oběd zaplatí.