Janoušek ovládal úředníky magistrátu jako loutky

Praha - Lobbista Roman Janoušek nabádal úředníka pražského magistrátu, aby si nevšímal sporných prodejů a projektů. Vyplývá to z odposlechů, které zveřejnila dnešní Mladá fronta DNES(MfD). Janoušek také zajišťoval tehdejšímu primátorovi Pavlu Bémovi veškerý servis - od cest do zahraničí, na hory nebo na fotbal až po schůzky s politiky. Policejní prezident Petr Lessy serveru Lidovky.cz řekl, že policie začala odposlechy zkoumat. Odposlechy bude příští týden řešit také vedení ODS, a to jak na celostátní, tak pražské úrovni.

„Obsahem se zabývá Úřad služby kriminální policie a vyšetřování ve spolupráci s ÚOOZ (Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu) a protikorupční policií,“ řekl Lessy s tím, že vyšetřovatelé zkoumají, zda nebyl spáchán trestný čin. Mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká řekla, že kvůli odposlechům byla v rámci Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování zřízena pracovní skupina, spolupracovat má s ÚOOZ a Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Policisté podle Kopecké zatím analyzují otevřené
zdroje a trestní řízení dosud zahájeno nebylo.

Janoušek rozhodoval o dění na magistrátu

Odposlechy dokládají, jak velký vliv Janoušek na fungování magistrátu měl, a to přesto, že Bém vždy přesvědčoval, že je jen jeho osobní přítel, který „nemá žádný vliv“. Podle MfD přitom Janoušek řídil úředníky magistrátu jako loutky. V Praze, která má rozpočet jako celý resort ministerstva obrany, tedy 50 miliard korun, spolurozhodoval o prodeji majetku, o územním plánu, o vedení akciových společností hlavního města Prahy.

Jeden z nejvlivnějších úředníků pražského magistrátu, šéf odboru obchodních aktivit Peter Ďurica, s Janouškem po telefonu hovořil například o výstavbě na stanici metra Palmovka. Chtěl vysvětlit, že s tím nesouhlasí, protože je to velmi problematický projekt. „To je O. K.,“ odvětil Janoušek. „Ale to je šílený,“ prohlásil Ďurica. „Tak o tom nemluv. Dělej, že nic nevidíš,“ uklidňoval ho Janoušek a dodal: „Prosím tě, tak zavři oko. Je to v pořádku.“ Na Palmovce se má stavět objekt s 300 byty a padesátkou obchodů.

Dalším Janouškovým zájmem byl i areál bývalých garáží Dopravního podniku v Dejvicích. Ďurica si ověřoval, že Janoušek s prodejem pozemků souhlasí. Dnes na místě garáží staví plzeňská firma nákupní centrum.

Janoušek kupoval drahé dárky úředníkům magistrátu

Z odposlechů vyplývá, že soukromý podnikatel Janoušek kupoval úředníkům a politikům drahé bundy, hodinky či lyžařské potřeby. Tento systém pak zaručoval, že se o změnách v územním plánu či o prodejích atraktivních pozemků nerozhodovalo na magistrátu, ale v salonku Obecního domu, kde Janoušek obvykle úřadoval.

Ukazují také, že o citlivých věcech se Bém s Janouškem bavili přes telefon, který nebylo možné odposlouchávat. A pokud ho u sebe neměli, používali kódovou mluvu a řešili třeba kauzu mrtvého koně, maorské princezny a Pařez.

Bém podle odposlechů používal Janouška k zákulisním hrám s politiky. Lobbista mu zajišťoval pozitivní obraz v médiích, zařizoval mu i takové věci jako vybavení a oblečení na lyže, lednici na víno či odlet na expedici, při které chtěl Bém zdolat nejvyšší horu světa.

Janoušek se o média „postaral“

Janoušek se také měl starat o obraz Béma v médiích a chránit ho před nepříjemnými a nečekanými dotazy novinářů. Například v době, kdy se Bém připravoval na dvouměsíční cestu do Himalájí. Redaktor TV Nova se ho v připravované reportáži ptal, zda nevidí jako podvod na voličích, že si bere dvouměsíční volno, když jeho volební slogan zněl: „Dejte mi pár minut, já vám dám čtyři roky“. Rozčílený Bém okamžitě volal Janouškovi, ať s tím něco udělá: „Tak jestli to máme nějakým způsobem orchestrovat, tak to dělejme. Proboha!“ Janoušek mu slíbil, že tam okamžitě zavolá. Reportáž byla později odvysílána v jakési lehčí verzi. Podobně se měl podle odposlechů Janoušek starat i o deník Právo a bulvární deník Aha!.

Rozhovor o článcích v deníku Právo:

Bém: Jen bych tě rád upozornil, že mě s…, když dneska otevřu Rudý právo a čtu tam ty zku….. články, který tam čtu. A zvlášť, když je to tohleto Rudý právo. A že mě s…, když mně dneska někdo z deníku Aha! klade úplně dementní otázku, jestli je skutečně pravda, jestli tam nějací Slováci jedou, nebo nejedou. Kurník, jak je takováhle věc možná, do pr….? Tak to někdo řídí, nebo to nikdo neřídí?
Janoušek: Já myslím, že to řídí správně.
Bém: Ne, ne, ne! Tak si prostě zavolej toho idiota.
Janoušek: Už jsem ho zavolal.
Bém: Ne! Ať už začne dělat nějakou práci. Jestli si zejtra v tomhle svinským deníku přečtu větu…
Janoušek: Nepřečteš.
Bém: Ne, ne! Počkej! Jak nepřečtu, ty vole! Dneska jsem dostal deset takových otázek. Už mě to s…, prostě!
Janoušek: Já…
Bém: Už se v tom začněte angažovat, kurník!
Janoušek: Tak jo. Tak čau.
Bém: Ne, počkej! Já ti říkám Právo a Aha! Co to je tohle?!
….
Bém: Nějakej s… mi tam klade dotazy, že bych ho nejraději nakopal do koulí za to.
Janoušek: Dobrá, teď hned jdu mu volat.

                                                                                                            (Zdroj: MfD)

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti BIS už dostala od tajné služby písemnou informaci k údajnému úniku odposlechů. Ta je v režimu „důvěrné“, poslanci se budou zabývat záležitostí na úterním zasedání. „Nemohu v tuto chvíli veřejnost s obsahem tohoto materiálu seznámit ani ho nikterak komentovat,“ uvedl předseda komise Richard Dolejš (ČSSD). 

Na zasedání komise, kam byl pozván ředitel BIS Jiří Lang, se Dolejš bude zajímat i o to, zda se BIS propojením lobbistických struktur s pražskými politiky zabývala, zda k tomu vede složku, zda je uzavřena a zda poskytla zprávu vládě. Není prý vyloučeno, že na další jednání by si komise pozvala expremiéra Mirka Topolánka nebo nynějšího ministerského předsedu Petra Nečase (oba ODS).