Děti, co zažily Fukušimu, přijely do Prahy

Praha - Do Česka přiletělo na týdenní pobyt šestadvacet japonských dětí z oblasti kolem jaderné elektrárny Fukušima. Tu před rokem zdevastovala vlna tsunami a zasáhla radiace. Po prožitém stresu, který konkrétně pro tyto děti znamenal ztrátu domova a v některých případech i blízkých lidí, by tu měly přijít na jiné myšlenky. Kromě toho i poznat cizí, pro ně zásadně odlišnou kulturu.

Kota, Šóki, Mifa, Saja a Majuka se poprvé v životě ocitli za hranicemi Japonska. Kota a Šóki pocházejí z města Ófunato, které tsunami prakticky celé zničila. Skamarádili se ale až na cestě do Česka. Prahu a její historii přitom poznávají formou her. Na Vyšehradě se jim třeba zjevila kněžna Libuše.

Obnova měst, ze kterých děti pocházejí, bude trvat až desítky let. Od dob tsunami tak žijí v evakuačních centrech. Nechtějí mluvit o tom, co prožily. Některé děti už nebyly víc než půl roku ve škole. Zatímco pro některé z nás by to byl téměř splněný sen, pro ně je to velké trauma. Vzdělání je pro ně totiž absolutní priorita.

„Vzali jsme děti do Prahy, aby viděly krásné město. Pak si představí, jak to bude jednou vypadat u nich doma. I když jejich města budou bez památek,“ podotkl Miura Kikumi z výboru pro výchovu a vzdělávání města Rikuzen. Děti čeká v Praze ještě zoologická zahrada a loutkové divadlo. Jeden den budou i v českých rodinách, aby co nejvíc poznaly český styl života.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)