Zpomalené adopce. Na dítě mohou rodiny čekat i několik měsíců

Adoptovat kojence trvá v Česku mnohdy i několik měsíců. Ačkoliv se budoucí rodiče snaží o předběžné svěření do péče, někteří soudci je zamítají z důvodu chybějících potřebných dokumentů. Dítě je tedy celou dobu u pěstouna či pěstounky nebo v ústavu. Podle psychologů je přitom první rok života stěžejní pro emoční vývoj dítěte.

Kojenci v adopci se do osvojitelských rodin dostávají často až po mnoha měsících, mnohdy přitom adopce trvá zbytečně dlouho. Přestože budoucí rodiče podávají žádosti o předběžné svěření do péče, někteří soudci je zamítají. Následná řízení však trvají i několik měsíců. Dítě je mezitím v dočasné pěstounské péči nebo i v ústavu.

Podobnou zkušenost mají Pawlasovi, kteří od října usilovali o předběžné svěření do péče svého adoptivního syna. Jeho biologická matka s osvojením od začátku souhlasila. Chlapce si ale mohli nechat doma teprve ve čtvrtek, do té doby byl u dočasné pěstounky.

Soudci pro předběžné svěření do péče chyběly dokumenty a navíc podle něj chlapci v pěstounské péči nic nechybělo. „Svůj nárok neosvědčili předložením potřebných listin a soudce také dospěl k závěru, že není dána naléhavost nařízení předběžného opatření,“ uvedl mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Michal Květ.

UDÁLOSTI: Adopce vázne (zdroj: ČT24)

Psycholog: Každý týden hraje roli

„Soudce to řeší jen na základě papírů a neřeší to z lidského hlediska,“ řekl osvojitel Karel Pawlas. Podle psychologů přitom dítě potřebuje být v definitivní rodině co nejdřív. „Utváření těch nosných životních vztahů se odehrává a uskutečňuje v řádu měsíců během prvního roku života, čili skutečně v každém případě hraje roli každý měsíc i každý týden,“ vysvětlil ředitel Dětského centra Paprsek Jaroslav Šturma.

Rozhodnutí je však vždy na konkrétním soudci. Někteří se už snaží budoucím osvojitelům vycházet vstříc a shání kontakty na sociální pracovnice či potřebné dokumenty sami.

V některých případech se kromě problémů u předběžného opatření protahuje i samotné řízení. Tím, jak řízení urychlit a zabránit průtahům, se zabývá pracovní skupina. Případnou změnu zákona ale plánuje až poté, co bude přijata chystaná evropská úmluva o osvojení.