Dobeš skončí k 31. březnu, u eurodotací čeká satisfakci

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) rezignuje na svou funkci na konci března, demisi předá premiérovi Petru Nečasovi v pátek dopoledne. Na tiskové konferenci dnes zopakoval, že odchází kvůli vládním škrtům. Školství musí letos ušetřit 2,5 miliardy, což by podle něj znamenalo snížení učitelských platů a porušení programového prohlášení vlády. Dobeš zároveň popřel, že by jeho rozhodnutí bylo účelové a stály za ním jiné důvody. Dnes ho ještě čeká schůzka s eurokomisaři ohledně dotací, kde podle svých slov očekává satisfakci. Předseda VV Radek John dnes označil možné snížení platů učitelů za útok na jeden z hlavních bodů programu Věcí veřejných. Strana proto podle něj chce o tomto tématu rozhodně dál jednat. Dobešova nástupce vyberou VV v úterý.

Rozhodnutí rezignovat v Dobešovi podle jeho slov zrálo už nějakou dobu. Definitivně se ale rozhodl po úterním jednání špiček koalice. Poukázal zejména na vyjádření ministra financí Kalouska, který ho prý přesvědčoval, že má Česko nejlínější učitele v Evropě. Kalousek mluvil o nízkých úvazcích, prázdninách a svátcích. Platy učitelů označil v tomto kontextu za přiměřené.

„Úvazek přímé pedagogické činnosti je někde v půměru, peníze jsou na chvostu. Státní svátky a prázdniny jsou spíš horší než v Evropě,“ řekl dnes Dobeš na brífinku s tím, že Kalouskova argumentace je postavená na vodě a navíc vysílá signál, že je zde významný člen vlády, který si učitelů neváží. „To je pro mě nepřijatelné,“ dodal. Na Dobešův krok reagovala i jeho manželka Lucie, která rezignovala na funkci předsedkyně klubu slánských VV a ukončila i členství ve straně. 

Josef Dobeš: „Byl jsem přesvědčován ostatními kolegy, že i oni musí vázat prostředky. Já musím vzít peníze invalidům, zaznívalo na moji adresu. Já jsem si ale v téhle skupinové terapii uvědomil, že nemusím - že chci, nebo nechci. Já ale nechci omezit peníze na školství, protože jsou na samém chvostu v Evropě. Co se týče HDP na hlavu, tam jsme na 23. místě.“

Na začátku roku rozdělil Dobeš mezi kraje a regiony čtyři miliardy na platy učitelů. Na tiskové konferenci zopakoval, že zpět peníze vzít odmítá: „To je něco, co bych nedokázal udělat a neudělám, to už bude čekat na mé nástupce.“ Ti to podle něj budou mít těžké. Snaha, najít peníze pro učitele, totiž vedla mimo jiné k tomu, že vysoké školy přišly o 1,2 miliardy a jsou podfinancované.

Ministr také připomněl, že za minulý rok dokázal ušetřit na byrokracii půl miliardy: „Zrušil jsem pět organizací a propustil 280 úředníků. Proto jsem na vládě nabízel vázání jen půl miliardy.“ U ministra financí ale neuspěl. Kalousek mimo jiné zdůraznil, že vázání dvou miliard korun odpovídá jen dvěma procentům rozpočtu resortu školství. „Věty, že domácnost ušetří dvě procenta, jsou sice zajímavé, ale pan ministr financí vzal dvojí metr,“ reagoval dnes na jeho slova Dobeš. Domnívá se navíc, že ušetřené peníze musí zůstat v resortu školství, „nemohou jít do děravého rozpočtu Miroslava Kalouska“. 

John: Máme několik odborníků na školství, například poslance Šťovíčka

Proti škrtům ve školství se postavil i stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek. Pokud ale podle něj Věci veřejné budou nominovat nového ministra ze svých řad, bude to považovat za další důkaz toho, že Dobešem uváděný důvod rezignace byl zástupný. Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka navíc uvedl, že odchod Dobeše z funkce bude věrohodný až ve chvíli, kdy pro škrty v rozpočtu přestane hlasovat také jako poslanec: „Bude věrohodný jen tehdy, pokud opustí řady vládní koalice, která se chystá vesele propouštět tisíce učitelů a devastovat financování vysokých škol. Jinak je to všechno jen jedna velká Dobešova komedie.“

Radek John (VV): „S panem ministrem zcela souhlasím… Sahat na platy učitelů je útok na jednu z priorit vlády a útok na jeden z hlavních bodů programu Věcí veřejných, takže rozhodně o tom budeme dále jednat.“

Předseda VV Radek John ve Studiu ČT24 řekl, že se musí rozpočet ministerstva školství podrobit detailnímu zkoumání. Strana podle něj šla na vládu s návrhem, jak situaci řešit, ministři ho ale nestihli projednat, protože Dobeš oznámil svou rezignaci. Odchod dalších ministrů ale John nepředpokládá: „Škrty u ostatních ministerstev jsou splnitelné, my se chováme zodpovědně a nechceme zadlužovat tuto zemi.“ O výběru Dobešova nástupce bude podle Johna v úterý rozhodovat výkonná rada VV. „Máme v zásobníku několik odborníků na školství, například i pana poslance Šťovíčka, který byl velmi úspěšným ředitelem školy,“ dodal. Mluví se také o poslankyních Dagmar Navrátilové a Janě Drastichové. Strana ale může nominovat i nestranického odborníka.

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík je osobně rád, že Dobeš odchází. „To, co ve školství způsobil, bude jeho nástupce hodně dlouho napravovat,“ řekl ve Studiu ČT24. Ocenil ale, že se Dobeš postavil proti asociálním škrtům: „Určitě ten, který to po něm podědí, bude mít hodně velké problémy.“ Upozornil proto, že učitelé jsou stále ve stávkové pohotovosti a počkají na další jednání.

Vydáno pod