Fajádův advokát odmítá, že by za únosem Čechů stála rodina jeho klienta

Advokát Alího Fajáda Jan Švarc odmítá, že by za libanonským únosem pětice Čechů stála rodina jeho klienta, a snažila se tak dostat Fajáda z českého vězení. Švarc to prohlásil v pořadu Devadesátka na ČT24 s argumentem, že mezi unesenými byl i Fajádův bratr. Pětičlenná skupina Čechů včetně advokáta Švarce zmizela v Libanonu loni v červenci.

Do Česka se vrátila minulý týden výměnou za svobodu pro Libanonce Alího Fajáda a Chálida Marabího, kteří v české vazbě čekali na vydání do USA. Zde oba muži čelí obžalobě z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády či z pokusu získat a použít protiletadlovou střelu.

„Veškeré indicie, které mám, svědčí o tom, že ze strany pana Fajáda nebo jeho rodiny se o léčku nejednalo,“ prohlásil Švarc ve vysílání ČT24. „Únos se stal ve chvíli, kdy vrchní soud vrátil (Fajádův) případ zpět městskému soudu a byla vysoká pravděpodobnost výhry. A v tu chvíli se stane únos advokáta, který je o případu jediný absolutně informován.“

Přestože cestu platila Fajádova rodina, o léčku podle Švarce nemohlo jít také proto, že Fajád pro jeho čerstvě narozeného syna nechával vyrobit zlatý přívěšek – a že mezi unesenými byl i Fajádův bratr Saíb, přičemž únosci s ním měli zacházet vůbec nejhůře.

„Jako jediný z nás nábožensky založený si četl korán. Přišel šéf únosců, evidentně pod vlivem drog, útočil na něj a říkal mu: Kdybys tu knížku sežral, tak tě to ven nedostane,“ popsal Švarc podmínky věznění s tím, že muže měl postihnout i srdeční kolaps, kdy do něj únosci kopali a polévali ho vodou.

„Nahrát se dá leccos, ale srdeční záchvat, kdy je člověk v bezvědomí, se nahrát nedá. Ten člověk mohl zemřít, únosce jsme přesvědčovali, ať zavolají lékaře, a oni z toho měli legraci,“ řekl Švarc. 

Nevím, proč bych jel s panem Fajádem ve vlastním únosu a únosu jeho bratra, který tam skoro umřel. To je absurdní.
Jan Švarc
advokát Alího Fajáda

Odměna v hotovosti? V Libanonu se preferuje, vysvětluje Švarc

Krátce před únosem dostal Švarc od příbuzných svého klienta 200 000 dolarů (v přepočtu jde zhruba o pět milionů korun). Peníze libanonská policie našla ve voze v údolí Bikáa nedaleko syrských hranic, kde Češi zmizeli.

Výši odměny Švarc vysvětluje tím, že se jednalo o platbu pro celou jeho kancelář za rok a půl trvající Fajádovu obhajobu. Jeho klient navíc stál o maximální možný servis. Fakt, že peníze přebral v hotovosti, je podle něj daný tím, že se v Libanonu tento druh platby – na úkor převodu – preferuje.

Advokát Švarc: V Libanonu nás kvůli Fajádovi neunesli (zdroj: ČT24)

Vojenská rozvědka prý jednala s Fajádem v pankrácké věznici

Ve vysílání ČT potom Švarc hájil i to, že spolu s ním do Libanonu odcestoval příslušník Vojenského zpravodajství Martin Psík. Na schůzce, jež se kvůli únosu neuskutečnila, měl podle právníka získat informace o českém kuchaři uneseném v Libyi - a i toto setkání prý iniciovala Fajádova rodina.

„Různé služby arabských zemí spolu všelijak spolupracují,“ vysvětlil vazbu mezi Bejrútem a Tripolisem. „Mám informace z Libanonu, které měly být věrohodné – existovaly a existují stále,“ dodal s tím, že zástupci vojenské rozvědky o Psíkově blízkovýchodní misi údajně jednali i se samotným Fajádem; setkat se měli ve vazební věznici na Pankráci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Švarc: K očištění Fajádova jména nedošlo

Libanonce Alího Fajáda a Chálida Marabího propustil pražský městský soud minulý týden poté, co ministr spravedlnosti Robert Pelikán rozhodl, že je americké justici nevydá. Ve stejný den se do vlasti vrátili unesení Češi; s koncem celého případu ovšem Švarc není spokojený. „Jsem samozřejmě rád, že je pan Fajád na svobodě, ale ministr rozhoduje z politických a soudy z právních důvodů. Právní důvody pro nevydání byly zcela jasné a k očištění jména pana Fajáda nedošlo,“ prohlásil.

Fajád opustil Českou republiku 4. února letadlem, které pro něj přiletělo z Bejrútu. Podle Švarce je v současnosti zadržovaný libanonskou vnitřní bezpečností. „Nevím, jak dlouho jeho zadržení bude trvat, a neznám důvody,“ uvedl pro ČT24 a posteskl si, že není stejná pozornost věnovaná i druhému propuštěnému muži: Chálidu Marabímu.

„Je tam ještě jedno jméno, které v tichosti opustilo Českou republiku, a nikdo po něm nepátrá. Proč? Pátrejte po jeho rodině,“ vyzval bez dalšího vysvětlení.