Svaz pacientů svolal demonstraci proti reformám

Praha – Svaz pacientů bude 27. března kvůli reformám protestovat před ministerstvem zdravotnictví. Svaz považuje reformy za ožebračující. Žádá jejich zastavení, zrušení poplatků u lékaře a demisi vlády. Protest pořádá spolu s Národní radou osob se zdravotním postižením, zdravotnickými a lékařskými odbory, radou seniorů a iniciativou ProAlt. Podporuje ho i lékařská komora.

„Chceme poukázat na zrůdnost zákona o zdravotnických službách,“ řekl předseda svazu pacientů Luboš Olejár. Dodal, že svaz opakovaně upozorňoval na problémy v zákonech už při jejich přípravě. Tři reformní zákony o službách nabývají účinnosti od 1. dubna. Problém podle Olejára bude s léky, nadstandardem, zdravotními pomůckami i dostupností zdravotní péče.

Jako příklad uvedl Olejár pacienta, který si nebude moci dovolit doplatit na lék. Podle nových zákonů mu lékař prý bude moci říci, že když neužívá léky, nedodržel léčbu, takže ho propustí ze své péče. "Lidé, kterých je 20 procent v této republice, zejména ti starší, se tak dostanou do situace naprosto neúnosné. Nebudou schopni mít léčbu ani svého lékaře. Spousta
lidí skončí bez lékaře, na ulici,„ varoval Olejár. Je proto prý třeba říct “ultrapravicové" vládě dost.

Podle ministerstva získali pacienti více práv

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň to odmítl: „Řada reformních věcí již je v platnosti od 1. ledna a je vidět, že podstatným způsobem stoupla ochrana a práva pacienta. Je smutné, že některé organizace jen proto, aby se zviditelnily, se uchylují k zastrašování pacientů.“ Reformní zákony o zdravotních službách, specifických službách a zdravotnické záchranné službě nabývají účinnosti 1. dubna. Vymezují práva a povinnosti pacientů i zdravotníků a zavádějí pro ně postihy.

Demonstrace by se mělo zúčastnit asi 500 zdravotně postižených lidí. Svaz chce na jejich příkladu veřejnosti vyložit dopad reforem. „Občané, kteří jsou proti takové zdravotnické politice, mohou přijít říci ne této vládě,“ dodal Olejár. „Apelujeme na lidi, aby už se nedali a přišli říct své jasné stanovisko,“ doplnila senátorka Alena Gajdušková (ČSSD), viceprezidentka svazu pacientů.

Studio ČT24: Svaz pacientů bude protestovat (zdroj: ČT24)