Filosofická fakulta otevírá dveře zájemcům o vědu

Praha - Na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy dnes probíhá Den vědy. V hlavní budově na náměstí Jana Palacha mohou zájemci navštívit přednášky významných českých osobností ze sféry humanitních věd i samotných studentů. Témata se budou věnovat například globalizaci, civilizacím či náboženství.

„Objeví se zde přibližně čtyři bloky. V tom prvním jsme plánovaly vystoupení nejreprezentativnějších osobností vědy na naší fakultě (…) Chtěli jsme také ukázat nejmladší badatelskou generaci, která by měla představit výsledky svoji práce,“ dodal proděkan pro vědu a výzkum profesor Ivan Šedivý. Letošní ročník také přichází s řadou interaktivních workshopů, kde se budou moci zapojit i sami návštěvníci například v laboratořích.

Důvodů, proč se rozhodla filosofická fakulta otevřít dveře veřejnosti, je hned několik. „Humanitní vědy nemohou být uzavřenou kabinetní záležitostí. Výsledky humanitního výzkumu jsou sdělitelné a měly by se objevovat ve veřejném prostoru. Chceme ukázat, že je to otevřená fakulta,“ uvedl Šedivý. Často se podle něj argumentuje, že humanitní vědy jsou neužitečné a bez použitelných výsledků. To chce dnešní den vyvrátit. „V absolutních číslech kvantitativních ukazatelů je fakulta nejúspěšnějším humanitním pracovištěm u nás. I v těch kvalitativních ukazatelích patří opravdu k té české a například v egyptologii ke světové špičce,“ uzavřel Šedivý.

Den vědy na Filosofické fakultě UK (zdroj: ČT24)
Vydáno pod