ŘSD testuje na D1 vlastní asistenční službu. Bude zdarma a dojede do dvaceti minut

Řidiči v nesnázích na dálnici D1 mohou nově využít asistenční službu Ředitelství silnic a dálnic. Ta zatím funguje na nejfrekventovanějším úseku dálnice mezi Prahou a Brnem a slibuje dojezd na místo závady do dvaceti minut. Asistenční služba bude bezplatná.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) spustilo na dálnici D1 vlastní asistenční službu. Čtyři vozy budou sloužit řidičům vozidel, která se z jakéhokoliv důvodu na dálnici zastavila, a tvoří tak překážku provozu. Asistenční auta budou permanentně k dispozici a každé bude mít na starost zhruba padesátikilometrový úsek dálnice. Případné problémy tak buď objeví samy, nebo je mohou řidiči přivolat na bezplatné lince 800 280 281.

„Číslo patří našemu Národnímu dopravnímu informačnímu centru a náš operátor vyšle na místo naši asistenční posádku,“ přiblížil mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Dojezd asistence by měl být do dvaceti minut. Překážku na silnici označí, a buď pomohou s odstraněním závady, nebo vyčkají na příjezd asistenční služby, kterou má smluvně domluvenou motorista.

„Je třeba vyjít vstříc všem, kteří se z jakéhokoliv důvodu zastaví na dálnici, a vytvoří tak potenciální překážku provozu. Úkolem bude co nejrychleji dojet na místo, překážku označit a poté pomoci řidiči vyřešit problém. Je velmi pravděpodobné, že od jednoho případu budou přejíždět k dalšímu,“ uvedl Rýdl.

Služba je zdarma

Vozy jsou vybaveny světelnou signalizací pro označení překážky, nářadím, hasicími přístroji a základním zdravotnickým vybavením. I když nemají primárně sloužit pro odtah, mohou vozidlo na krátkou vzdálenost i odtáhnout.

Během několika měsíců chce ŘSD provoz vyhodnotit a případně nasadit asistenční vozy i na další dálniční úseky. Služba je zdarma a podle ŘSD jde o pilotní projekt. „V okamžiku, kdy vychytáme chyby, pokud nějaké budou, tak se ji budeme samozřejmě snažit rozšířit na celou dálniční síť, ale asi postupně,“ dodal Rýdl. Dálnice D1 je nejvytíženější tuzemskou rychlostní komunikací. Navíc prochází rozsáhlou modernizací s mnoha omezeními provozu.

ŘSD v současnosti rovněž vybírá odtahové služby, které budou moci na dálnicích působit. Podle serveru Aktuálně.cz ale odložilo termín pro otevírání obálek a zřejmě chce získat čas na vypořádání velkého počtu námitek proti zadání soutěže. Podle místopředsedy asociace odtahových služeb Aleše Kalíka vzniklo podezření, že je tendr ušitý na míru dvěma tuzemským firmám, s nimiž už ŘSD spolupracuje.