Heger chce od státu víc za pojištění dětí či důchodců

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce od státu přidat na veřejné zdravotní pojištění dětí, důchodců a dalších státních pojištěnců. Navrhuje zvýšit u nich vyměřovací základ pro rok 2013 na 5 714 korun, oproti letošku o 6,7 procenta. Platba za jednoho státního pojištěnce by měsíčně stoupla na 772 koruny, tedy o 49 korun. Systém by získal navíc téměř 3,6 miliardy, což by podle ministra utlumilo nepříznivý dopad zvýšené DPH.

Průměrný počet osob, za něž bude stát v příštím roce hradit pojistné, by měl být 6,1 milionu měsíčně. Celková platba ze státního rozpočtu za celý rok za ně by po navýšení činila 56,5 miliardy korun, to je zhruba o 3,586 miliardy víc než letos. Zdravotnictví spotřebuje ročně kolem 300 miliard, z nichž většinu spravují zdravotní pojišťovny.

„Navrhované zvýšení představuje nezbytné minimum, které samo o sobě bez hledání dalších úspor uvnitř systému veřejného zdravotního pojištění nepokryje celkový predikovaný nárůst nákladů na zdravotní péči,“ uvádí se ve zprávě pro vládu.

Zákon umožňuje vládě stanovit vyměřovací základ s přihlédnutím k vývoji průměrné mzdy. Ta vzrostla v letech 2009 až 2011 ročně v průměru o 2,7 procenta. Pojistné za státní pojištěnce naposledy stouplo k 1. lednu 2010.

Ze zdravotně pojistných plánů zdravotních pojišťoven na letošní rok vyplývá, že celková bilance systému bude minus 3,5 miliardy. Pokud se započtou i mimořádné vlivy, může propad dosáhnout až minus 6,3 miliardy, z toho dopad zvýšené DPH zhruba 3,6 miliardy.

Vydáno pod