Exmanažeři MUS brání své miliardy, odvolali se proti Diagu

Praha - Bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS) se odvolali proti předběžnému opatření, kterým se bývalý obchodník s krevní plazmou Diag Human pokusil získat 12 miliard korun z jejich kont ve Švýcarsku. Firma se o peníze, které švýcarská prokuratura zablokovala při vyšetřování finančních machinací v MUS, přihlásila v únoru. Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob již dříve řekl, že Diag nemá na zablokované peníze nárok. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

„Rozhodnutí soudu je očekáváno v průběhu příštích týdnů,“ sdělila Aktuálně.cz mediální zástupkyně manažerů Alexandra Rudyšarová, někdejší šéfka státní agentury CzechInvest. Ministerstvo financí jakýkoli nárok Diag Human na peníze na švýcarských kontech odmítá. „Stát se o miliardy ve Švýcarsku aktivně hlásí, nikdo jej nemůže připravit o jeho pozici poškozeného,“ řekl Jakob.

Diag Human má ze srpna 2008 rozhodnutí arbitráže, že jí má Česko za zmařený obchod s krevní plazmou zaplatit miliardy. Mladá fronta DNES už v sobotu uvedla, že firma proto požádala o obstavení peněz v civilním soudním řízení. Podle Aktuálně.cz se tak chtěla pokusit dosáhnout na miliardy, které by ČR teoreticky mohly jednou v budoucnu připadnout. Právník Jan Kalvoda, který Diag Human v Česku zastupuje, postup společnosti neobjasnil. „Jsem vázán mlčenlivostí a nejsem zmocněn komentovat exekuční řízení mimo českou jurisdikci,“ řekl deníku.

Švýcarská prokuratura loni koncem října oznámila, že viní sedm lidí, většinou Čechů, z finančních machinací. Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z privatizované MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. V rámci vyšetřování zablokovali na několika kontech v přepočtu přes 12 miliard korun.

Soud ve Švýcarsku zamítl letos na začátku března odvolání, kterým se Česká republika chtěla připojit k trestnímu řízení proti bývalým manažerům MUS. Stát se tím chtěl ucházet o blokované miliardy. Česko však i po zamítnutí odvolání zůstává v pozici poškozeného a zúčastní se dalšího řízení, v dubnu navíc podá civilní žalobu.

Vydáno pod