„Besedu“ studentů vinařství se Zemanem kritizovalo i ministerstvo školství

Debata prezidenta Miloše Zemana se studenty valtické Střední vinařské školy vyvolala kritiku kvůli tomu, že předčítali „spontánní“ dotazy z papírků. Případ komentovalo také ministerstvo školství, podle kterého by „podobné nátlaky (na studenty) neměly vznikat“. Učitelka Petra Manišová, která s žáky otázky připravila, pod tlakem nesouhlasných reakcí zkolabovala.

Výňatek z petice z roku 2012 požadující odvolání Ivany Machovcové
Zdroj: ČT24

Na jediné škole svého druhu v Česku to vře v krátké době již podruhé. Před čtyřmi lety sepsala část učitelů petici proti ředitelce Ivaně Machovcové. Vyčítali jí mimo jiné despotické chování. 

Autoři sesbírali několik stovek podpisů za její odvolání. Podle petice docházelo na škole k zastrašování, šikaně ze strany vedení či „psychickému teroru ze strany paní Machovcové“. Následovala i demonstrace. Některé chyby potvrdila Česká školní inspekce, podle které byla úroveň výuky nízká, ve škole bylo vysoké procento nekvalifikovaných vyučujících a kritéria přijímacího řízení byla nejasná.

Kraj Machovcovou podržel a tehdejší náměstek hejtmana Stanislav Juránek prohlásil, že její činnost bude pod mikroskopem. „Nakonec tento případ nějak vyšuměl,“ okomentoval místopředseda Vinařské asociace ČR Jiří Maděřič.

Nutno připomenout, že ředitelku do funkce jmenovala komise v čele s hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD). Její manžel, Jaroslav Machovec, je pak ředitelem Vinařského fondu, jehož radě hejtman rovněž šéfuje.

Demonstrace za odvolání ředitelky Machovcové v roce 2012
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Otázky rozdávané na papírcích

Aktuální kritiku vyvolala beseda prezidenta Miloše Zemana při návštěvě vinařské školy. Učitelka rozdala před akcí žákům lístky s otázkami s tím, že se musí hlásit jeden po druhém. Na předsedu PEN klubu Jiřího Dědečka působilo vystoupení „totalitně a tragikomicky hloupě, jako zpráva z Korejské lidově demokratické republiky, jako příprava na rozhovor s Kim Čong-ilem“.

V otázkách naráželi studenti na nestrannost médií, bavili se o politicích a ústavních zákonech, o protikuřáckém zákonu nebo o odebírání dětí v Norsku.

Vedení valtické školy se hájí tím, že setkání prostě jen chtěli mít pěkné. „Motivem bylo důstojně se zhostit debaty s panem prezidentem,“ řekl zástupce ředitelky Tomáš Javůrek. Co se týče výběru otázek, věří, „že to jsou témata, která nás momentálně obklopují“.

Reakce na záznam debaty dorazily i na ministerstvo školství. „Reakce bylo možné vnímat i na sociálních sítích, jak o tom všichni debatují. Je to další důkaz, že by neměly vznikat podobné kauzy a podobné nátlaky, ať už byly úmyslné, či nikoli,“ prohlásila mluvčí resortu školství Jarmila Balážová.

Stojí za otázkami studenti, učitelka, nebo ředitelka?

Motivem bylo důstojně se zhostit debaty s panem prezidentem.
Tomáš Javůrek
zástupce ředitelky Střední vinařské školy Valtice

Dotazy prý vymysleli sami žáci a učitelka je jen naformulovala. „Připravovali se v hodinách občanské nauky,“ uvedla ředitelka Machovcová. „Já jsem nebyla ani v té výuce,“ dodala. Jeden ze studentů, kterého pro dotaz České televize vybrala škola, uvedl, že otázku na migraci vymyslel sám, že ho tématika zajímala a učitelka mu ji jen schválila.

Štěpán Kment z České středoškolské unie je v kontaktu s několika valtickými studenty, kteří se bojí promluvit veřejně. Přípravu debaty podle něj popisují zcela jinak než někteří jejich spolužáci i vedení školy. Začala asi čtrnáct dnů před příjezdem prezidenta, kdy učitelka probírala se studenty připravené okruhy.

„Iniciativa studentů to nemohla být, protože všechny otázky, které v diskusi padly, navazovaly na okruhy, které připravila paní učitelka. Zda ve spolupráci s vedením školy, to už nevíme,“ uvedl Kment. Dva dny před debatou s prezidentem pak podle Kmenta učitelka přinesla do třídy předem připravené a natištěné dotazy, které byly po schválení ředitelky. Machovcová to vylučuje. „Dotazy jsem neschvalovala. Doporučovala jsem dotazy na vinařský zákon,“ řekla.

Cesta ke kritickému myšlení

Je potřeba částečně i očistit jméno paní učitelky Manišové. Ona je spíše obětí celého tohoto procesu.
Štěpán Kment
předseda České středoškolské unie

Podle Kmenta by však učitelka Manišová mohla být spíš obětí situace. „Paní ředitelka ze zkušeností a názorů, které jsme získali od studentů, postupuje často velmi autoritářsky,“ zmínil. „Po zhlédnutí besedy původní reportáže kdekoho může napadnout, že studentům chybí schopnost myslet samostatně a kriticky uvažovat. Jenomže tomu opět předchází strach z toho, že když člověk bude myslet kriticky a vystoupí proti tomu, co se děje, tak bude perzekvován,“ doplnil Kment. Podle Maděřiče z vinařské asociace by byla škoda, kdyby byla svobodná vůle jednotlivých dětí potírána, navíc v takhle útlém věku.

„Vezmeme si z toho poučení, že takhle by to asi nemělo být připraveno,“ prohlásil zástupce valtické ředitelky.