Silný vítr může vydržet až do středečního rána

Výstrahu na silný vítr prodloužil Český hydrometeorologický ústav až do středečních 03:00 hod. Týká se většiny území Česka, klidněji by mělo být v jižních Čechách a na Vysočině.

Původně se čekal výrazný vítr jenom v neděli, pak meteorologové z ČHMÚ prodloužili výstrahu do úterního večera. Teď to vypadá, že většinu území může potrápit ještě v noci na středu. Silný vítr může lámat větve nebo stromy. Lidé by proto měli zabezpečit veškeré předměty venku, včetně stavebních jeřábů, a na horách by měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Lidé v Praze, Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji by se silným větrem měli počítat od pondělního dopoledne. Jihomoravský a Zlínský kraj by měl zasáhnout až od úterních 15:00.

V úterý dopoledne přechodně zeslábne

Podle meteorologů bude vítr v průběhu dne zesilovat na většině území, přičemž ve vyšších polohách na severu republiky může v nárazech dosáhnout kolem 110 kilometrů v hodině.

V úterý ráno a dopoledne vítr přechodně zeslábne, odpoledne ale opět zesílí v nárazech až na 55 až 90 kilometrů v hodině. Později meteorologové očekávají na horách kolem 125 kilometrů v hodině. Ve druhé polovině noci na středu bude vítr slábnout.