Banka pupečníkové krve potřebuje sponzory, už musela omezit odběry

Praha - Banka pupečníkové krve, která u nás funguje už 16 let, má vážné finanční problémy. Z velké části je závislá na sponzorech a těch je v době hospodářského útlumu málo. Banka už proto musela výrazně snížit počet porodnic, se kterými spolupracuje, její vedení přesto věří, že se situaci podaří vyřešit a projekt alespoň udržet.

Pupečníková krev obsahuje kmenové buňky, kterými se nejčastěji léčí leukémie nebo poruchy krvetvorby u dětí. V případě, že není možné najít dárce kostní dřeně, tak může být pupečníková krev poslední šancí na uzdravení. Kvůli nedostatku financí už ale místo 30 porodnic odebírá pupečníkovou krev jen ve třech a snížil se i počet odběrů, zatímco v nejúspěšnějších letech banka odebrala i přes 500 štěpů, tak loni už to bylo jen 235. 

Banka pupečníkové krve získává nejvíc peněz z mateřeského ústavu hematologie a krevní transfuze, v začátcích ji pomáhaly i granty. Teď ale musí spoléhat na přízeň sponzorů, aby se banka vrátila na čísla z minulých let, tak by potřebovala sehnat asi 10 milionů ročně. Od ministrestva zdravotnictví totiž s finanční injekcí počítat nemůže. 

Reportáž Kamily Štíchové (zdroj: ČT24)

Nadační fond Kapka naděje pomohl sehnat síť čerpacích stanic, od které banka dostala přes 2,6 milionů korun. Podle vedoucího lékaře Petra Kobylky tak banka může alespoň omezené množství štěpů odebírat a ukládat. V současnosti uchovává přes čtyři tisíce štěpů, to si ale vyžaduje značnou spotřebu tekutého dusíku, který pětinásobně podražil. 

Počátky Banky pupečníkové krve sahají do roku 1993, kdy ve spolupráci Ústavu hematologie a krevní transfúze, druhé dětské kliniky Fakultní nemocnice Motol a druhé gynekologické a porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice začaly přípravy na první odběr. V srpnu 1994 pak byla při porodu zdravého sourozence odebrána pupečníková krev, která byla vyšetřena a připravena k použití. Tím byla zahájena činnost příbuzenské části banky. Od podzimu 1996 byl zahájen systematický výběr dárkyň a odběr pupečníkové krve i do nepříbuzenské části banky.