Policie stíhá bývalé pracovníky spravedlnosti, jeden je soudce

Praha - Policie v minulých dnech obvinila dva bývalé zaměstnance ministerstva spravedlnosti v souvislosti s přerušením výkonu trestu zlodějů 74 milionů korun Josefa Blažka a Rudolfa Tesárka. Podle mluvčího protikorupční policie viní kriminalisté dva muže z nadržování. Podle informací ČT je jedním z obviněných kladenský soudce Vlastimil Matula, který byl tehdy na ministerstvu na stáži a k případu zpracovával posudek.

V květnu 2010 měli obvinění úmyslně zmanipulovat řízení o podnětech k podání stížností pro porušení zákona, aby Tesárkovi s Blažkem umožnili dostat se na svobodu. Na základě toho pak zlodějům trest přerušila tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Tesárek s Blažkem poté uprchli za hranice.

Okolnostmi rozhodnutí o přerušení výkonu trestu Tesárka s Blažkem se Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) začal zabývat loni v létě, nyní přišla obvinění. „Trestní stíhání je vedeno na svobodě. V případě pravomocného odsouzení hrozí oběma mužům trest odnětí svobody až na čtyři roky,“ uvedl Ibehej.

Muži byli v roce 2009 odsouzeni k desetiletým trestům vězení za krádež 74 milionů korun z auta bezpečnostní agentury u Hořic na Jičínsku v lednu 2008. O podání stížnosti pro porušení zákona v jejich prospěch a přerušení výkonu jejich trestu Kovářová rozhodla v červnu 2010. Její nástupce Jiří Pospíšil (ODS) vzal sice v srpnu 2010 stížnost zpět, muži se ale do vězení nevrátili. Jejich útěk do zahraničí trval několik měsíců. Loni v květnu byli zadrženi v Thajsku, odkud je pak přivezla česká policie.

Už před časem na Matulovu úlohu v kauze upozornil Respekt

O soudci Matulovi napsal před časem v souvislosti s případem týdeník Respekt: „Byl to totiž právě on, kdo vypracoval posudek dovolující tehdejší ministryni spravedlnosti Daniele Kovářové, aby oba lupiče propustila na svobodu.“ O podání stížnosti podle týdeníku požádala ministryni advokátka obou mužů Hana Riedlová s tím, že jsou nevinní. Podnět podle Respektu dostala na starost pracovnice ministerského odboru dohledu a dvakrát ho vyhodnotila jako nedůvodný. Vedení úřadu jí ale případ odebralo a přidělilo Matulovi. Ten dospěl k opačnému závěru a doporučil Kovářové stížnost podat. Namítal prý, že svědek, který se na zločinu podílel jako řidič auta s penězi a který Tesárka s Blažkem usvědčoval, není věrohodný.

Rudolf Tesárek a Josef Blažek
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK

Matula Respektu řekl, že případ dostal k vyřízení v červených deskách, což znamenalo, že má přednost před ostatními. Že má rozhodnout ve prospěch obou mužů, bylo prý jasné podle toho, že ve složce byla předchozí zamítavá rozhodnutí. „Z toho jsem pochopil, že mám rozhodnout opačně, proč by mi to jinak dávali. Neviděl jsem v tom nic divného, považoval jsem to za svou normální práci,“ citoval Respekt Matulu. „Nevnímal jsem to tak, že bych dělal něco nelegálního. Prostě mi bylo jasné, co se ode mě očekává, a tak jsem to udělal,“ dodal.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová ale mluví o zklamání z práce lidí, kteří pro ni zpracovávali podklady. „Naprosto vylučuji, že by mohl kdokoli jednat na základě mého pokynu v této věci. A s tím spisem a ani z žádným z těch pachatelů jsem se dřív vůbec nesetkala.“ Snadnost, se kterou Daniela Kovářová propustila oba odsouzené lupiče z vězení, vedla nakonec i ke změně zákona, se kterou přišel její nástupce ve funkci Jiří Pospíšil. Když si těď šéf justice stěžuje na porušení zákona, tak zároveň nemůže sám pustit odsouzeného z vězení – nově to jen může navrhnout Nejvyššímu soudu.

Vydáno pod