Vláda bude rozhodovat o vypsání zakázky na 12 vrtulníků. Cena má být do 10 miliard korun

Zakázka na nákup vrtulníků (zdroj: ČT24)

O vypsání miliardové zakázky na nákup vojenských víceúčelových vrtulníků by měla česká vláda rozhodnout letos na podzim. Předpokládá se, že soutěže se budou moci zúčastnit jen výrobci z bezpečných zemí, tedy států z NATO a Evropské unie. České televizi a agentuře ČTK to sdělil náměstek ministra obrany Daniel Koštoval.

Ministerstvo obrany chce nakoupit 12 víceúčelových strojů, které nahradí dosluhující ruské bitevní vrtulníky Mi-24. Kromě samotných strojů by měla zakázka zahrnovat i třeba výcvik nebo dlouhodobý servis. 

Úřad se tak chce vyvarovat chyb z minulosti, kdy se pořídily věci bez servisu, podotkl náměstek. 

Chceme, aby to bylo pod 10 miliard korun. V tuto chvíli průzkum trhu naznačuje, že to je možné.
Daniel Koštoval
náměstek ministra obrany

Hlavní hráči předběžně požádáni

Ministerstvo již minulý rok požádalo o předběžné informace americké firmy Bell a Sikorsky Aircraft Corporation, francouzský Airbus Helicopter a italsko-britský koncern AgustaWestland. Doplňující informace obdrželo do poloviny ledna. Přípravný tým by nyní měl v řádu několika dnů seznámit vedení ministerstva s výsledky průzkumu, řekla ředitelka odboru vyzbrojování vzdušných sil ministerstva obrany Jitka Nalevajková.

Politici se poté budou muset rozhodnout, jaké vlády s požadavkem osloví. O vypsání zakázky pak asi na podzim rozhodne vláda. Ministerstvo předpokládá, že do konce roku obdrží odpovědi, ze kterých následně vzejde vítěz.

Zakázka na vrtulníky
Zdroj: ČT24

S pomocí spojeneckých vlád

Firmy budou osloveny prostřednictvím dohody mezi vládami. Ministerstvo chce tendr před spojeneckými vládami prezentovat jako možnost dlouhodobé spolupráce. Věří, že pokud bude do obchodu zapojena i cizí vláda, donutí dodavatele ke korektnějšímu jednání.

Podle Koštovala je zakázka pro obranu země natolik důležitá, že se ministerstvo rozhodlo oslovit vlády „z bezpečných zemí“, tedy členy NATO nebo Evropské unie. Nabídku dostali výrobci všech odpovídajících vrtulníků z těchto států. Ze hry naopak vypadly třeba ruské nebo čínské firmy. Právě závislosti na dodávce náhradních dílů z Ruska se chce ministerstvo dlouhodobě vyhnout.

Co musí vrtulníky splňovat

Armáda požaduje, aby stroje byly dvoumotorové, dokázaly uvézt asi šest až deset lidí a zároveň mohly nést výzbroj v podobě kulometů a raket. Při výběru nejlepší nabídky pak bude rozhodovat „v prvé řadě splnění technických požadavků a cena,“ uvedla Nalevajková.

Nákup vrtulníků
Zdroj: ČT24

Ministerstvo bude také požadovat zapojení českého průmyslu, důležitá má být i rychlost dodávek. Úřad zároveň požaduje, aby nakoupené stroje byl schopen opravovat státní podnik LOM Praha. 

Smlouva s vítězem tendru by měla být uzavřena v létě nebo na podzim 2017. První stroj by mohl vzlétnout z českého letiště na podzim roku 2019. Většinu strojů tak česká armáda dostane během roku 2020.