Rekonstrukční tým pomáhá v Lógaru místním zemědělcům

Praha – V odlehlé afghánské provincii Lógar pomáhá český rekonstrukční tým s rozvojem zemědělství. To je pro místní životně důležité, pracuje v něm 80 procent všech obyvatel. Vojáci pomáhají s výstavbou mlékáren, včelínů, farem na hedvábí, ale pomáhají stavět i střední zemědělskou školu. Nové znalosti a zkušenosti můžou místní využít nejen na rodinných farmách, ale i při obchodování se svými produkty. Prodej zemědělských přebytků je totiž pro Afghánce jednou z mála možností přivýdělku.

Provinční rekonstrukční tým pomáhal například s výstavbou mlékárny Mallak Abdullah Jan. Tam dříve dodávalo mléko asi 30 rodin, teď se však jejich počet zvýšil na 400. V mlékárně se vyrábí kromě mléka i jogurty, máslo, smetana nebo sýry, výrobky se pak prodávají na lokálním trhu, ale také v hlavním městě. Úspěšný projekt mlékárny je ale trnem v oku Tálibánu, který mlékařům posílá výhrůžky. 

Další významnou stavbou pro celou provincii je střední zemědělská škola, kde se žáci učí efektivně hospodařit. „Letos se nám přihlásilo jen 50 dětí, ale čekáme, že zájem se bude zvyšovat. V naší provincii budeme nutně potřebovat specializované odborníky,“ uvedl zástupce ministra školství v provincii Muhamad Sadek. Zvenčí sice budova školu moc nepřipomíná, za bezpečnostními zdmi a ostnatými dráty ale na studenty čekají učebny vybavené v evropském standardu i pokusné laboratoře.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod