Cenu Ferdinanda Peroutky získali Marek Wollner a Luboš Dobrovský

Šéfredaktor reportážní publicistiky České televize Marek Wollner dostal prestižní novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2015. Druhým držitelem je novinář, bývalý disident, politik a překladatel Luboš Dobrovský. Ocenění vyzdvihuje výrazné žurnalistické počiny a osobnosti.

Sdružení Ferdinanda Peroutky, které cenu uděluje, si klade za cíl zvýšit prestiž novinářské a publicistické profese. Oceňuje osobnosti za rozvoj hodnot, které reprezentoval právě Ferdinand Peroutka - tedy bezúhonnosti, vysoké mravní integrity a osobní zodpovědnosti za společenské důsledky publicistického působení.

Marka Wollnera ocenili pořadatelé za jeho přístup k žurnalistice, který se vtiskl do pořadu Reportéři ČT.

„To, jak Marek Wollner chápe žurnalistiku, je možná nejlepším klíčem k pochopení významu a kvality tohoto pořadu. Sám pro sebe si vypěstoval několik jednoduchých pravidel, kterých se snaží držet,“ uvedli Jan Dražan a Terezie Kaslová ze Sdružení Ferdinanda Peroutky. Jednou z nich je zásada, že novinář má povinnost hledat a odkrývat, co se skrývá za každou odpovědí, a ukázat její pozadí, případnou lež či zlo demaskovat. 

Reportéři ČT stojí mnohdy na počátku velkých mediálních kauz

Marek Wollner působí v České televizi od roku 1999. Před dvanácti lety opustil post redaktora zpravodajství a pomáhal zakládat pořad věnovaný výhradně investigativní žurnalistice - Reportéry ČT. Ten v současnosti patří k nejsledovanějším formátům televizního zpravodajství a ročně nabídne kolem sto padesáti unikátních reportáží nejen z oblasti politiky, ale i ekonomiky nebo zahraničního dění.

„Investigativní žurnalistika je nesmírně náročnou disciplínou. Vyžaduje důslednou analytickou práci se zdroji, dlouhodobou přípravu i mnohaletou novinářskou zkušenost. Díky profesionálnímu týmu Reportérů ČT a Marku Wollnerovi může Česká televize divákům odkrývat každý týden zásadní informace, které často stojí na počátku takzvaných velkých mediálních kauz,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák. 

Šéfredaktor reportážní publicistiky České televize, kam vedle Reportérů ČT patří ještě pořady 168 hodin a Černé ovce. V České televizi pracuje od roku 1999. V roce 2004 se stal redaktorem Reportérů ČT a o rok později i jejich moderátorem a dramaturgem, který pořadu vtiskl jeho investigativní charakter.

Reportéři ČT za tu dobu získali řadu odborných ocenění. Mezi nejznámější patří například kauzy Diag Human, předražené jízdenky Dopravního podniku, tunelování staveb dálničního obchvatu na jihu Prahy nebo pozadí lihové mafie kolem Radka Březiny.

Před nástupem do televize Wollner pracoval jako redaktor v Lidových novinách a Respektu a spoluzakládal časopis Týden. Je také autorem románů Ukradené knihy (1997) a Babiččin Majnkampf a já (2008) a rovněž básnické sbírky Pamatuju (2007).

Vystudoval Fakultu sociálních věd UK obor žurnalistika (1992).

Marek Wollner
Zdroj: ČT24
Marek Wollner a Luboš Dobrovský
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Topič, ministr i velvyslanec

Luboš Dobrovský obdržel Cenu Ferdinanda Peroutky za celoživotní novinářskou práci. Ve středu oslavil 84. narozeniny, cenu proto pořadatelé vnímají i jako „malý dárek“.

Rodák z Kolína Dobrovský absolvoval v roce 1960 Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a až do roku 1969 působil v Československém rozhlasu. Člen KSČ z let 1967-1969 byl poté vyhozen ze zaměstnání a pracoval jako skladník, čistič oken a topič. Signatář Charty 77 také redigoval samizdatové publikace.

„V životě Luboše Dobrovského se odrážejí typické osudy českého novináře a intelektuála v druhé polovině dvacátého století. Jak sám říká, už fakt, že se narodil židovskému otci, jej předurčil k tomu, aby celý život překonával překážky. A nebylo jich málo,“ uvedlo sdružení v laudatiu.

Luboš Dobrovský s bývalým ministrem zahraničí SSSR Borisem Pankinem – snímek z roku 2011
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

V roce 1989 se stal Luboš Dobrovský mluvčím Občanského fóra, později nastoupil na ministerstvo zahraničních věcí a poté byl ministrem obrany rozpadajícího se Československa. Působil i jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, pak na ministerstvu zahraničí a v letech 1996 až 2000 byl velvyslancem v Ruské federaci.

  • Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2014 dostali Petr Třešňák z Respektu a Martin Veselovský z internetové televize DVTV. 
Vydáno pod