Cizinecká policie zadržela minulý rok 8536 osob

Události: Migrace v Česku (zdroj: ČT24)

Cizinecká police zadržela na území České republiky v roce 2015 celkem 8536 osob. Většina z nich pocházela podle ředitele cizinecké policie Milana Majera ze Sýrie. Policejní prezident Tomáš Tuhý uvedl, že cizinecká policie migrační krizi minulý rok zvládla. Vyzval také k rozšíření početního stavu policistů. Ti minulý rok pomáhali v Maďarsku, Slovinsku či Řecku.

Cizinecká policie podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého situaci v oblasti nelegální migrace v roce 2015 zvládla. Tuhý uvedl, že minulý rok znamenal enormní nárůst nelegálních migrantů do České republiky, a to konkrétně způsobem takzvané tranzitní nelegální migrace. „Zadrženo bylo celkem 8536 osob, což je nárůst oproti minulému roku o více než 77,5 procenta,“ řekl Tuhý.

Policie se taky snaží rozbíjet mezinárodní převaděčské gangy . Během loňska skončilo v českých věznicích 168 převaděčů . Nejčastěji to jsou občané Česka, Sýrie, Maďarska a Švédska. 

Česká republika byla podle policejního prezidenta jedna z prvních, která nabídla pomoc při řešení migrační krize ostatním státům v Evropě. Čeští policisté pomáhali například v Maďarsku, Slovinsku či Řecku. Další policejní tým je nyní poslán na makedonsko-řecké hranice. „Počítáme také s tím, že bude třeba rozšířit pomoc pro Frontex,“ uvedl Tuhý.

Tuhý: Cizinecká policie migrační vlnu zvládla (zdroj: ČT24)

Ocenil rovněž přístup vlády, která podle něj začala řešit finanční dopady úspor předchozích vlád. Ty podle něj částečně paralyzovaly cizineckou policii. „Jestliže dnes chceme účinně chránit Českou republiku před vlivem nelegální migrace, je třeba, aby početní stavy cizinecké policie zásadním způsobem narostly,“ vysvětlil Tuhý. O využití nových posil pro cizineckou policii nepochybuje. „Myslím si, že ještě budeme mít co do činění s migrační krizí. Noví lidé u cizinecké policie budou především kontrolovat pobyt migrantů na území Česka,“ dodal.

Mezi zadrženými převládali Syřané

Podle ředitele cizinecké policie Milana Majera měla migrační krize velký vliv na bezpečnostní situaci v zemi. „Začali jsme se připravovat již na podzim roku 2014, migrační vlna se dotkla České republiky v listopadu 2014 a přibližně do února 2015 začali přes naše území migrovat lidé z Kosova, kteří z ekonomických důvodů utíkali do Německa. Od října se skladba migrantů začala měnit,“ řekl Majer.

Do června 2015 zadržela cizinecká policie přibližně šest set migrantů, v srpnu se počet zadržených zvedl na 1767. Po přijetí bezpečnostních opatření v Maďarsku se počet migrantů na území ČR rapidně snížil.

„Mezi zadrženými převládali občané třetích států nad občany Evropské unie. Na prvním místě byli Syřané, kterých bylo celkem 2016. Následovali Ukrajinci, Kuvajťané a uprchlíci z Afghánistánu, Ruska, Iráku, Pákistánu a Kosova,“ vyjmenoval Majer.

Tuhý: Máme připraveno další záchytné centrum

Zmínil také dvě události z minulého roku. V červenci u Ostrova u Stříbra se podařilo cizinecké policii zachytit nákladní automobil, ve kterém se ukrývalo 76 osob, z toho devatenáct dětí. Podle Majera cestovali v malém nákladním prostoru ve stoje několik dní. V září na železnici v Břeclavi zadrželi policisté ve vlaku 176 osob, především Syřanů. Nejvíce migrantů bylo zadrženo na Jižní Moravě (celkem 2060 osob), na druhém místě skončila Praha (celkem 2054 osob).

Policejní prezident Tomáš Tuhý
Zdroj: ČTK

Tuhý rovněž zmínil zřízení nového záchytného zařízení pro cizince ve Vyšních Lhotách. „Na počátku jsme také museli zintenzivnit činnost zařízení v Bělé pod Bezdězem a v Zastávce u Brna. Otevřeli jsme záchytné zařízení v Drahonicích, alternativně máme připraveno otevření dalšího zařízení, konkrétně v Balkové,“ řekl Tuhý.

Na těchto místech čekají cizinci na realizaci návratového procesu. Ty jsou podle Majera tři, a to na základě takzvaných readmisních dohod, na základě dublinských dohod či správního vyhoštění z území České republiky. „Vyhoštěno bylo celkem 3009 osob, což představuje nárůst oproti roku 2014 o 43 procent. Na základě readmisních dohod bylo vráceno 144 osob. Maďarská strana přijala na základě dublinských dohod zhruba dvě stě cizinců,“ řekl Majer.

Události, komentáře: Nelegální migrace v Česku (zdroj: ČT24)

Od začátku letošního roku zadrželi policisté v Česku 41 běženců. Jestli jejich počet zásadně poroste, bude záležet na tom, jak se k nelegální migraci postaví Turecko s Řeckem a sousední evropské země.