Nový úkol pro vězeňství: Pomoci lidem, aby se za mříže už nevraceli

Novinky v českých věznicích (zdroj: ČT24)

Vláda schválila koncepci vězeňství pro příštích deset let. Počítá se třeba se snížením počtu vězňů trestaných opakovaně. Hned sedm z deseti vězňů po propuštění znovu končí za mřížemi. Pomoci v nápravě má třeba větší důraz na vzdělávání nebo zaměstnávání vězňů.

Nová koncepce, která podle ministra vznikala asi rok, je pojatá jako cesta odsouzeného, na jejímž konci by mělo být jeho začlenění do společnosti. „Víme, že mezi pachateli trestných činů je řada lidí, kteří se ke kriminální kariéře dostali shodou okolností. Chceme se pokusit využít jejich trestu k tomu, abychom jim pomohli začít normální, nekriminální život,“ řekl ministr zkraje ledna.

Pro vězně se chystají rekvalifikační kurzy i finanční poradenství

Každý vězeň by tak měl nejprve absolvovat takový vstupní pohovor, po kterém by mu Vězeňská služba vybrala individuální program šitý na míru. Ve spolupráci s ministerstvem práce chce ministerstvo spravedlnosti zjistit, jaké profese jsou na trhu práce potřebné, a tomu přizpůsobit nabídku rekvalifikačních kurzů.

Vězni by také měli mít k dispozici poradenství ohledně jejich finančních problémů, protože právě dluhy jsou významným faktorem recidivy.

„Po vyučení musí následovat zaměstnání. Jeho míra je dnes velmi neuspokojivá,“ připomněl ministr s tím, že reálně pracuje asi 40 procent odsouzených. Zaměstnání je podle něj způsobem, jak dát vězňům pracovní návyky, perspektivu a peníze, které potřebují k umoření dluhů. Ministerstvo chce preferovat ty zaměstnavatele, kteří si vězně ponechají i po jejich propuštění.