Za sdílení seriálů na internetu hrozí mladíkovi z Prostějova 8 let

Prostějov - Policie obvinila třiadvacetiletého mladíka z Prostějova z porušování autorského práva. Až osm let odnětí svobody mu hrozí za to, že zpřístupňoval na internetu známé seriály, jako třeba Jak jsem poznal vaši matku či Teorie velkého třesku, a prodával předměty s jejich motivy. Způsobená škoda se odhaduje na více než 15,7 milionu korun.

Internetové stránky stíhaného piráta byly podle České protipirátské unie (ČPU) velmi oblíbené, odpovídala tomu i návštěvnost. „Prostřednictvím pachatelových stránek zhlédlo pirátské kopie mimořádně mnoho osob, například epizody čtvrté řady seriálu Teorie velkého třesku si pustilo téměř 650 tisíc lidí. Kromě příjmů z reklamy a bonusů za uploadované soubory obviněný inkasoval i za prodej triček a placek s motivy seriálů,“ konstatovala ředitelka ČPU Markéta Prchalová.

Podle policie mladík rozmnoženiny jednotlivých epizod umísťoval také na takzvané videoservery. ČPU už v listopadu 2010 podezřelého vyzvala, aby stránky, které provozoval minimálně 8 měsíců, uzavřel. Když výzvu neuposlechl, předala případ policii.

Unie také vyčíslila škodu, kterou pirát údajně způsobil. „I když se počty zhlédnutí podařilo zjistit a prokázat u méně než pětiny souborů, dosahuje počet zjištěných zhlédnutí 1,5 milionu, a vyčíslená škoda tak činí téměř 15 744 000 korun,“ dodala Prchalová.

Vloni v obdobném případu obžalovala policie sedmnáctiletého mladíka z Liberce, v jeho případě ČPU odhadla způsobenou škodu na 122 milionů korun.