Stát chce zabránit boji o zdravé pacienty. Na chronicky nemocné dá víc peněz

Zdravotní pojišťovny dostanou od příštího ledna více peněz na chronické pacienty. Příslušnou novelu schválila vláda a nyní ji čeká projednání v parlamentu. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) už dříve řekl, že do systému změnou další peníze nepřitečou, budou ale lépe rozděleny.

Změna úhrad bude výhodná pro ty pojišťovny, které mají výrazně vyšší podíl chronických a vysoce nákladných pacientů, což je zejména Všeobecná zdravotní pojišťovna. Ročně by jí mohly stoupnout příjmy o stovky milionů korun. Většina zaměstnaneckých pojišťoven naopak o peníze přijde. 

V současné době si pojišťovny přerozdělují vybrané pojistné podle věku a pohlaví pojištěnců. To by mělo zabránit, aby měly zájem jenom o mladé a zdravé pojištěnce. Ministerstvo ale došlo k závěru, že to nestačí. „Chceme více zohlednit prvek počtu skutečně nemocných, chronických pacientů, proto se zavádí přerozdělení také podle průměrné spotřeby léků,“ uvedl při představování novely ministr.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Kompenzace za mimořádně nákladné pacienty znamená, že riziko budou sdílet všechny pojišťovny, takže pro mateřskou pojišťovnu nebudou takovou finanční zátěží. Vzniknou také nové nákladové skupiny podle spotřeby léků, některé nemoci mohou být léčeny jednoduššími a levnějšími léky, od určitého stupně dražšími, například biologickými.  

Agentura ČTK ve středu původně informovala, že vláda schválila novelu, která zdravotnictví nahradí výpadky prostředků v době ekonomické krize. Později ale agentura zprávu stáhla s omluvou, že vláda schválila jinou novelu zákona o pojistném.