Jak se neutopit v záplavě PET lahví? Pijte vodu z kohoutku

Praha – Pití vody z vodovodu by mohlo omezit či dokonce zastavit záplavu PET lahví, které zamořují životní prostředí. Podle ekologického experta Daniela Vondruše se například v roce 2009 vyrobilo na celém světě na 340 miliard PET láhví nebo plechovek, které nebyly recyklovány. Ty pak skončily ve spalovnách, ale často i jako nelegální odpad v přírodě. PET lahve jsou přitom velmi drahé a na výrobu jediné se spotřebuje tolik energie jako při 45 minutách žehlení.

Recyklace plastových lahví je v současnosti na světě stále nedostatečná. V Evropské unii se sice daří recyklovat již téměř padesát procent odpadu, ve Spojených státech to ale není více než dvacet tři procent. Možnou alternativou pro plastové lahve jsou tzv. biolahve, které je možné s klidným svědomím odvézt na skládku či je kompostovat, protože se v přírodě rozloží během pěti let. První jejich várka se na českém trhu objevila již 1. března. Teď jsou ale na tahu výrobci potravin. Biolahve totiž mohou ulehčit životnímu prostředí jen tehdy, až je oni začnou používat. 

PET lahve jsou navíc samy o sobě drahé a pitnou vodu tak ještě více prodražují. Pokud obchodníci balenou vodu nevhodně skladují, mohou navíc konzumentům způsobit i zdravotní problémy. Přitom voda z kohoutku je v Česku velmi kvalitní, oproti balené velice levná a navíc ji lze pít i sycenou oxidem uhličitým a ochucenou kvalitními sirupy. Plastové lahve jsou bezesporu užitečné při sportování či při vycházkách do přírody. Svůj neoddiskutovatelný smysl má balená voda také při pobytu v oblastech, kde na rozdíl od Česka z kohoutku kvalitní pitná voda neteče.