Centrum pro žadatele o azyl v Králíkách nebude

Při rozhodování úředníků o umístění azylového centra v obci Králíky nejspíše hrály roli protesty místních obyvatel. Ministerstvo vnitra nakonec rozhodlo, že tam centrum nezřídí. Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD) je rozhodnutí ministerstva pro kraj úlevou.

Petici proti zřízení azylového centra v Králíkách podepsalo dva a půl tisíce lidí. Nesouhlas vyjádřili také chataři a obyvatelé okolních obcí. Obavy panovaly především ze zvýšené kriminality, a to i přesto, že ministerstvo slíbilo posilnit místní služebnu policie o další muže.

Minulý týden obyvatelé Králík zavázali vedení radnice, aby připravilo na příští jednání zastupitelstva podklady pro konání místního referenda. Podle starostky Jany Ponocné (Naše město) bylo jednání velmi emotivní a z většiny lidí bylo cítit, že mají strach. „Každé vyjádření obyvatel má nějaký význam. Pokud to bude další nástroj, jak dát vládě a odpovědnému ministrovi najevo, že se to lidem v Králíkách nelíbí, tak ho využijeme,“ komentovala tehdy místní referendum Ponocná. Ministerstvo vnitra po odporu veřejnosti i hejtmana Netolického svůj záměr pozastavilo.

Původně se předpokládalo, že v azylovém centru desítky lidí získají práci. Místní ale kritizovali umístění areálu. Ten je totiž téměř v centru města, což je podle nich pro takové zařízení nevhodné. Areál, který vlastní stát, je v současné době opuštěný. Králíky ho nejspíš budou chtít získat do svého vlastnictví. Radnice by ráda viděla areál přestavěný na byty, soukromý investor pro tento záměr se již přihlásil.

Azylové centrum v Králíkách nebude (zdroj: ČT24)