Pozemkový fond si pronajal kanceláře od Hadamczika za 6,6 milionu

Praha - Pozemkový fond si v centru Ostravy pronajal na dva roky kanceláře od firmy trenéra hokejové reprezentace Aloise Hadamczika za 6,6 milionů korun. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN). Hadamczik se dobře zná s ředitelem fondu Radimem Zikou. Hrají v jednom amatérském týmu hokej. List už dříve informoval, že fondu radí Hadamczikova přítelkyně. Server iHned.cz pak včera napsal, že na poradenství si fond najal i její matku.

Nové sídlo vyjde fond dráž než původní

Úředníci fondu se do budovy přestěhovali předloni na podzim a nové podmínky jsou pro úřad méně výhodné. V budově reprezentačního kouče dnes fond platí v přepočtu na metr dvakrát více než ve starém sídle. V bývalém sídle platil fond ročně 871 tisíc korun za zhruba 800 metrů čtverečních. Nově za 1 400 metrů je to za rok přes tři miliony, při dvouleté smlouvě tedy 6,6 milionu. 

Zika dlouhodobě přímé rozhovory odmítá, přes svou mluvčí HN vzkázal, že fond nutně potřeboval nové prostory. „Na výběr neměla žádný vliv skutečnost, kdo je vlastníkem,“ řekla deníku mluvčí fondu Monika Machtová. Kolik úředníků pracovalo na staré adrese a kolik jich pracuje v novém ostravském sídle, ale neodpověděla.

Pokud se chtěl fond přestěhovat do větších kanceláří, mohl prý zůstat v původní budově. „Dokázali bychom jim nabídnout větší prostory. Oni ale dali výpověď bez udání důvodu,“ řekla HN majitelka Sylva Zuštíková. Úřad ani nepočkal na doběhnutí smlouvy na bývalé sídlo, takže nějaký čas platil nájmy dva.

Hadamczik HN rozhovor odmítl, v písemném prohlášení jen uvedl, že jeho dům zkrátka splňoval vše, co fond hledal. Například počet metrů, rozvody počítačové sítě, klimatizaci nebo prostory pro archiv. A že nehrálo roli, že se zná s ředitelem Zikou. „Cena nájmu, za který si Pozemkový fond dům pronajímá, je cena obvyklá v místě, kde se dům nachází. Předešlý nájemník platil vyšší cenu nájmu než Pozemkový fond,“ dodal.

Nejde o první případ, ve kterém figuruje fond a Hadamczikovo jméno. HN před dvěma týdny uvedly, že fond si za poradkyni najal Hadamczikovu dvaadvacetiletou přítelkyni Lucii Placzkovou, která za poradenské služby prý může získat až 270 000 Kč ročně. V pondělí server iHNed.cz napsal, že na ekonomické poradenství si fond najímal i její matku Stanislavu Placzkovou, která loni úřadu naúčtovala 84 500 korun. Za co přesně to ale bylo, nelze zjistit. 

Pozemkový fond
Zdroj: ČT24

Fond letos zanikne

HN v posledních měsících několikrát psaly, že hospodaření Pozemkového fondu, který spravuje státní půdu v hodnotě miliard korun, provázejí vážné pochybnosti. Poradenskou smlouvu na 420 tisíc korun ročně získal třeba i bývalý primátor Liberce Jiří Kittner, dnes obviněný z machinací s městským majetkem. Podpis šéfa fondu Ziky je i pod smlouvou, jíž se fond zbavil lukrativních parcel v Bedřichově v Jizerských horách. Firma Bio Shop má na nich hospodařit. Jde přitom o malé parcely rozeseté po vesnici, mezi domy, penziony, poblíž silnice nebo v sousedství sjezdovek. Podle HN obchod budí zdání, že jde o předem připravenou spekulaci. Firma už požádala o přeměnu půdy na parcely.