Vyšetřování lihové mafie pokračuje. Policie obvinila další čtyři lidi

Policie obvinila další čtyři lidi v kauze takzvané lihové mafie. Podle informací ČT jde o obchodní zástupce, kteří léta dodávali do obchodní sítě výrobky likérek Drak a Verdana. Policie je stíhá pro podezření z účasti na organizovaném zločinu. Hrozí jim až 10 let vězení. V kauze padly rozsudky už na konci loňského roku. Tehdy poslal olomoucký soud šéfa skupiny Radka Březinu za nelegální obchody s lihem na třináct let do vězení, dalších sedm obžalovaných dostalo tresty mezi třemi a dvanácti roky. Podle verdiktu stát připravili o 6,4 miliardy korun.

K dalším aktérům lihové mafie dovedl policisty  bratr Radka Březiny Tomáš. Stejně jako on byl obžalován za nelegální obchody s lihem, ale získal postavení spolupracujícího obviněného. Aby měl naději na nižší trest za miliardové daňové úniky, musel usvědčovat. Od soudu poté odešel jen se čtyřletým trestem.

Kvůli Likérce Drak přišel stát na daních za devět let o jednu a čtvrt miliardy. Na ni policii upozornila nabídka velkorysé odměny k dopadení lidí zodpovědných za metanolové otravy na podzim roku 2012. Jednatel likérky Pavel Čaniga tehdy nabízel milion v hotovosti za poskytnutí informací vedoucích k pachatelům. Peníze patřily lihové mafii a policie brzy zasáhla.

Takzvanou lihovou mafii vedl Radek Březina, kterého poslal Vrchní soud v Olomouci na konci prosince loňského roku na třináct let do vězení. Březina také u soudu vypověděl, že danou likérku založil. „Likérku Drak jsem založil už v roce 2003, ale víc k ní nikdy neřeknu. Uškodil bych lidem, kteří v ní a tedy i pro mne pracovali,“ uvedl u soudu před dvěma lety Radek Březina v souvislosti se zmínkou o podezření celníků na nelegální činnost Likérky Drak v roce 2005.

Jednatel likérky nejprve zapíral

Jednatel likérky Čaniga ale naopak dříve odmítl, že by obchodovala s nelegálním lihem a on byl jako jednatel Draku bílým koněm Radka Březiny. Čaniga u soudu tvrdil, že zná Březinu jen jako obchodního partnera a své podnikání měl vždy v pořádku. Loni na podzim se ale přiznal.

Likérka jako symbol metanolové i lihové aféry nejspíše připadne státu. Loni na začátku listopadu o zajištění majetku požádal Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Informace vyplývá z katastru nemovitostí.

Škoda přes šest miliard korun

Kauza lihové mafie se týká patnácti let, během nichž skupina čistila technický líh nebo obchodovala s nezdaněným lihem. Obchodovali také minimálně s 21 miliony litrů nezdaněného lihu, jeho část ukrývali v tajných úložištích. Soud vynesl rozsudek po roce od doby, kdy se kauzou začal zabývat. Sešel se na 40 jednacích dnech, vyslechl 70 svědků.

Jde zřejmě o případ s dosud nejvyšší škodou týkající se krácení spotřební daně, podle obžaloby lihová mafie v čele s Radkem Březinou připravila stát na daních o 6,7 miliardy korun. Škoda vyčíslena soudcem je o něco menší, než popsala obžaloba – 6,39 miliardy korun. Nezahrnuje totiž jednání obžalovaných v letech 1998 až 2001, soud stíhání za toto období zastavil.

Na kauzu navazují další trestní stíhání. Postihuje obchodníky, kteří nelegální líh od Březiny odebírali, nebo lidi, kteří prý legalizovali jeho majetek. Není ukončeno ani vyšetřování týkající se ovlivňování svědků v této kauze. 

Vydáno pod