Nespokojenost Čechů s politikou roste, nejlépe hodnotí prezidenta

Praha – Podle průzkumu agentury STEM je se současnou politickou situací spokojeno 14 procent občanů Česka. Ještě minulý měsíc bylo spokojených lidí o dvě procenta více, v říjnu 2010 dokonce 29 procent dotázaných. Z hodnocení nejvyšších politických institucí nejlépe vychází prezident, jehož práci kladně hodnotí 49 procent lidí. Průzkum, kterého se zúčastnilo 1 096 respondentů, proběhl na přelomu února a března.

Činnost parlamentu a vlády kladně hodnotí asi pětina veřejnosti. Výsledky se přitom nijak výrazně nezměnily od počátku loňského roku. Z průzkumu rovněž vyplynulo, že 44 procent občanů není spokojeno s ničím – se situací, vládou, parlamentem ani s prezidentem.

V říjnu 2010, tedy krátce po volbách do parlamentu, bylo s tuzemskou politikou spokojeno mnohem více Čechů: 29 procent respondentů. Od této doby ubylo i lidí, kteří ocenili práci prezidenta, vlády a parlamentu. V říjnu 2010 prezident dobře pracoval podle 70 procent dotázaných, vláda podle 41 procent a parlament podle 37 procent lidí.