EK žádá po Česku rozšíření národního seznamu evropsky významných lokalit

Rezervací by se mělo stát i bývalé vojenské cvičiště (zdroj: ČT24)

Rozšíření ochrany české přírody žádá Evropská komise, a to ve formě doplnění národního seznamu Evropsky významných lokalit o dalších sedm míst. Český stát ji ani po pěti letech zatím nevyslyšel, v krajním případě mu za to hrozí sankce. Vláda měla rozhodnout o aktualizaci seznamu do konce ledna, celou problematiku nakonec projedná příští týden.

Největší problém se zápisem na seznam Evropsky významných lokalit je na Labi – v jeho údolí u Děčína. Jde o místo, kde by se řeka měla upravovat pro lodní dopravu. Ministerstva řeší, jestli zařazení mezi rezervace neohrozí stavbu nových jezů. Podle ekologů je lokalita posledním zbytkem přirozeného velkého toku v Česku a navíc ji činí výjimečnou výskyt lososa.

Do poslední chvíle se vede spor, jestli se na seznamu evropsky významných lokalit objeví nebo ne. Zápis si přeje a žádá přímo Evropská komise. Některé úřady nesouhlasí. Jako například Ředitelství vodních cest, které tu stále počítá se stavbou jezu kvůli vylepšení splavnosti řeky, a to nejen pro nákladní, ale také osobní plavbu.

„Bez plavebního stupně Děčín nemá mezinárodní dopravu dlouhodobou šanci na další přežití,“ tvrdí Jan Bukovský z Ředitelství vodních cest.

Evropsky významné by mělo být i bývalé vojenské cvičiště poblíž Dobřan u Plzně. V tůních se tam daří kuňce žlutobřiché. A vedle zmiňovaného údolí Labe u Děčína jde taky o úsek řeky nedaleko Přelouče. Pokud vláda nový seznam schválí, evropsky významných lokalit v tuzemsku přibude – bude jich už více než 1100.