Soudům se nedaří uzavírat důležité kauzy

Praha - České justici se nedaří uzavřít kauzy severočeských konkurzních podvodů. Nejnověji se musí kvůli rezignaci litoměřické soudkyně Jany Márové opakovat celý proces s údajným šéfem konkurzního gangu Vladislavem Větrovcem. A ani po šesti letech není pravomocně uzavřena kauza obžalovaného ústeckého soudce Berky.

Severočeský konkurzní gang měl místní firmy připravit o desítky milionů korun. Hlavní role: soudce Berka a lovosický podnikatel Větrovec. Podle policejních odposlechů gang fungoval jako sicilský klan a českým soudům se jeho fungování nedaří rozmotat.

Nejnověji se po více než ročním projednávání u litoměřického soudu zadrhla kauza, kde údajný šéf konkurzního gangu Větrovec čelí obžalobě kvůli tunelování masokombinátu Melbro.

Řízení se musí kvůli rezignaci soudkyně Jany Márové opakovat úplně od začátku. Ministerská kontrola totiž našla v jiné její kauze závažná pochybení. Márová proto rezignovala. A při výměně soudce se musí řízení zopakovat. „Čím déle tam ty trestní kauzy poběží, tím větší mají obžalovaní šanci, že dostanou nižší tresty,“ upozorňuje advokát Tomáš Uherek.

Pravomocně dosud neskončil ani hlavní soud proti konkurznímu gangu. Tady soudce Berka a podnikatel Větrovec dostali zatím jen nepravomocné devítileté tresty. Proces dosud trval čtyři roky. Soudce Bernát se musel probírat nekonečnými položkami v účetnictví jednotlivých konkurzů. Nakonec odešel do důchodu a musel ho vystřídat náhradník. Teď se už rok čeká, až vrchní soud rozhodne o odvoláních.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Na průtahy v trestním řízení může ale nakonec doplatit i stát. Podle strasburského soudu už v minulosti musel takto odškodnit například herečku a podnikatelku Reginu Rázlovou nebo právníka Věslava Nemetha.

Kauzu podvodných konkurzů na severu Čech začala před deseti lety rozkrývat desítka detektivů protikorupční policie. Z původního týmu zůstal u policie do dneška pouze jediný člen.