Gabal: Sobotkův mail nenaboural žádný recesista. Cílem byla diskreditace vlády

Gabal: Prolomení e-mailů premiéra mělo diskreditovat českou vládu (zdroj: ČT24)

Napadení soukromého e-mailového účtu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se nemělo brát na lehkou váhu. Poslanec a místopředseda výboru pro bezpečnost Ivan Gabal (KDU-ČSL) v Interview ČT24 upozornil, že podle provedení nejde o čin nadšených hackerů. Cílem byla diskreditace české vlády před obyvatelstvem. V této souvislosti kritizoval i prezidentův bonmot o použití kalašnikovu na odstranění premiéra. Místo aby Zeman situaci zklidnil, tak ji podle Gabala těmito výroky ještě více eskaluje.

 „Prolomit komunikaci premiéra není žádná legrace, to neudělalo pár nadšených hackerů nebo recesistů. To, jak to bylo zveřejněno a využito, svědčí o tom, že tam byl někdo s vážnějšími úmysly,“ domnívá se Gabal.

Podle poslance o tom svědčí následný propagandistický tlak vůči české vládě a snaha ji diskreditovat před obyvatelstvem. „Čeští novináři to naštěstí velmi rychle pochopili a celou věc stáhli tak, že zůstala jen na proruských serverech,“ dodal.

Výhrůžky kvůli průzkumu názorů na migraci

Gabal nabourání e-mailů pocítil i osobně. Neznámý pachatel nebo pachatelé totiž zveřejnili i jeho komunikaci se Sobotkovým poradcem Otou Novotným. „Následně jsem dostával i výhružné emaily, které souvisely se zveřejněním komunikace, že jsme chtěli udělat důkladnou analýzu názoru české společnosti na migrační krizi,“ řekl v Interview ČT24.

Sobotka kvůli kauze zadal okamžitý audit bezpečnostních směrnic a postupů na Úřadu vlády. Požádal také ředitele Národního bezpečnostního úřadu o spolupráci v oblasti zabezpečení komunikace členů vlády.

„Jsem rád, že se to vyšetřuje. Doufám, že neskončíme jen u toho, jak pan premiér spustil audit na Úřadu vlády. Doufám, že policie dojde k závěrům,“ řekl Gabal. Prolomení komunikace premiéra podle něj rozhodně nelze brát na lehkou váhu.

E-maily patřící Sobotkovi a jeho poradci Otovi Novotnému zveřejnil v lednu extremistický web White Media. Nabourání korespondence vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Vyšetřování se týká mimo jiné trestného činu vydírání. 

Sobotka se totiž nestal terčem útoků poprvé. Před koncem roku napadli hackeři i jeho twitterový účet a vyzývali na něm k boji proti uprchlíkům. Pod Sobotkovým jménem uveřejnili i několik xenofobních příspěvků a změnili také popisek, který předsedu vlády nazýval vlastizrádcem. 

Gabal: Zemanovo myšlení je protizápadní

Vypjatou atmosféru, která následovala po napadení premiérových e-mailů, podle Gabala ještě zhoršil prezident Miloš Zeman. Místo aby situaci zklidnil, tak podle něj dělá pravý opak. „Nedává premiérovi sebevědomí a podporu, ale naopak to eskaluje.“

Miloš Zeman asi nenaváděl k tomu, aby někdo zastřelil premiéra, ale v tom myšlení vidíte, že tam je ta neevropská, iracionální, protizápadní komponenta.
Ivan Gabal

Zeman v pondělí na setkání s občany v jihomoravském Tišnově dostal otázku, jakým způsobem mohou lidé dosáhnout odvolání premiéra. V bonmotu uvedl, že nedemokratickou možností je použití kalašnikovu.

Politici napříč stranami za to prezidenta zkritizovali. „Miloš Zeman asi nenaváděl k tomu, aby někdo zastřelil premiéra, ale v tom myšlení vidíte, že tam je ta neevropská, iracionální, protizápadní komponenta. To je myslím poměrně velký problém, který Zeman ve svých výrocích a výkonu funkce prezidenta má,“ poznamenal Gabal.