Míň peněz pro soukromé letecké záchranky - ministerstvo chce ušetřit přes miliardu

Ministerstvo zdravotnictví připravuje tendr na zajištění letecké záchranné služby v příštích osmi letech. Úřad ale požaduje, aby soukromé firmy létaly výrazně levněji než dosud. Místo současných tří miliard jim chce ministerstvo zaplatit jen 1,75 miliardy korun. Vyšší cenu by nepovolilo ministerstvo financí. Jenže podle exministra zdravotnictví Leoše Hegera nebude chtít za tyto peníze nikdo létat. Ministerstvo chce nové smlouvy se soukromými firmami uzavřít letos na podzim.

Stát v současné době zajišťuje leteckou záchranku jen v Praze a středních  Čechách (tam ji zajišťuje policie) a v západních Čechách (armáda). Na zbylých osm stanovišť si najímá dvě soukromé firmy – DSA a Alfa Helicopter. Za jednu hodinu jim ministerstvo při započítání pohotovostí platí 114 tisíc korun bez DPH. Za osm let tak stát zaplatí přes tři miliardy.

Jenže v tendru na příštích osm let chce ministerstvo cenu výrazně snížit. Hodlá se řídit podle znaleckého posudku Vysoké školy ekonomické z minulého roku, podle kterého je současná cena předražená o víc než 40 procent. 

Posudek si objednala protikorupční policie, která kvůli současné ceně letecké záchranky nedávno začala znovu prověřovat bývalé náměstky z ministerstva zdravotnictví Marka Šnajdra a Markétu Hellerovou. V roce 2013 protikorupční policie obvinila také exministra zdravotnictví Tomáše Julínka s tím, že zakázku předražil o skoro 800 milionů. Později ale tuto kauzu zastavila. 

Ministerstvo chce v příštích osmi letech výrazně ušetřit (zdroj: ČT24)

Tento posudek navíc výrazně změnil plány ministerstva: to totiž původně plánovalo, že v příštích osmi letech zaplatí ještě více než v minulém období: bez DPH skoro 3,5 miliardy. Poté, co úředníci dostali do ruky nový posudek a po kritice ministerstva financí ale názor změnilo. „Důležité je, že to jde na vládu podle mých informací za cenu toho nižšího posudku, to znamená za cenu 1,8 miliardy,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podmínky zakázky na provozování letecké záchranné služby by měla česká vláda projednat do dvou týdnů. 

Trestní oznámení na exministra Julínka podával poslanec Úsvitu-NK Jiří Štětina, ten teď případnou nižší cenu vítá: „Pokud to takto bude, tak to považuju za velmi rozumný krok ministerstva zdravotnictví.“ Naopak podle exministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) působí navrhovaná nižší cena podezřele. „Kdybych já byl na ministerstvu, tak bych si pravděpodobně vyžádal posudek z nějakého znaleckého ústavu.“ Heger navíc upozorňuje, že za tak nízkou cenu soukromé společnosti možná nebudou chtít létat. Samotné firmy se k novému tendru dlouhodobě nevyjadřují.