Sobotka: Turecko by mělo lépe chránit své západní pobřeží

Sobotka: Turecko by mělo důrazně zasáhnout proti pašerákům lidí (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) očekává, že Turecko projeví větší aktivitu při ochraně svých západních hranic, aby omezilo migrační proud směřující do Řecka a dále do západní Evropy. Uvedl to po jednání s tureckým velvyslancem v Praze Ahmetem Necatim Bigalim.

„Požádal jsem ho o to, aby Turecko důrazně zasáhlo proti pašerákům lidí, aby posílilo ochranu svého západního pobřeží, aby znemožnilo prodej a odplouvání člunů s nelegálními migranty,“ řekl premiér po asi hodinové schůzce.

Turecký velvyslanec ho prý ujistil o tom, že Turecko zvýšilo počet zadržených uprchlíků. Podle informací EU, na které se Sobotka odvolával, ale každý den z Turecka do Řecka putuje asi tisíc migrantů. Existuje navíc obava z toho, že číslo ještě naroste, až se zlepší počasí. I proto český premiér Bigaliho požádal o to, aby jeho vláda záležitosti věnovala větší pozornost. Už minulý týden se Sobotka sešel s českým velvyslancem v Ankaře.

V Událostech, komentářích Bigali uvedl, že Ankara podniká veškerá nutná opatření, aby splnila dohodu s EU: „Např. jsme 8. ledna zavedli víza pro Syřany, kteří Tureckem pouze projíždějí. Toto opatření přispělo k výraznému snížení počtu Syřanů, kteří do Turecka vstoupili. Dále se např. Turecko rozhodlo Syřanům, kteří už v zemi žijí, udělit pracovní povolení.“ 

Turecký velvyslanec hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Dohoda EU s Ankarou: Za omezení migrace je ve hře zrušení víz

Turecko je pro osmadvacítku v otázce migrace klíčovou zemí. Na svém území má více než dva miliony syrských uprchlíků, kteří by se potenciálně mohli vydat do západní Evropy. I proto uzavřela Evropská unie s Ankarou dohodu, v níž se zavázala dát Turecku finanční pomoc a otevřít některé další kapitoly přístupových jednání, pokud země zajistí zmírnění přílivu uprchlíků.

Turecko by mělo účinně zasahovat proti převaděčům a aktivně bránit v cestě do Evropy těm, u nichž je jasné, že na azyl nemají nárok. Od června 2016 má také země plně provádět takzvanou readmisní dohodu. Přebírat tedy bude ty osoby ze třetích zemí, které přes jeho území přicestovaly do EU a nezískaly tam azyl. 

Pokud bude Turecko plnit své sliby a migrační vlnu skutečně ze své strany omezí, budou v roce 2016 otevřeny další kapitoly přístupových rozhovorů a Turci by se mohli dočkat cest do Evropy bez víz.