Česko si na korupčním žebříčku polepšilo. Poráží Maďary i Lotyše

V celosvětovém žebříčku vnímání korupce sestavovaném Transparency International (TI) si Česká republika výrazně polepšila. Posunula se meziročně o šestnáct míst. Příčinami zlepšení jsou podle TI zejména lepší práce trestních orgánů či rozbití klientelistických systémů. Na druhou stranu však Česko stále zaostává za většinou zemí Evropské unie.

„Potvrdilo se, že dlouhodobé úsilí a tlak na omezování korupčních příležitostí a postih korupce přináší výsledky. Pokračující trend zlepšování jsme předvídali, takhle razantní zlepšení ale přece jenom nikoli,“ komentoval programový ředitel Transparency International ČR Radim Bureš.

Česko získalo v aktuálním hodnocení 56 bodů ze stovky možných, což je řadí na 37. místo s Jižní Koreu a Maltou. Země tedy pokračuje ve vzestupném trendu zahájeném v minulém hodnocení, kdy se zlepšila o tři body na skóre 51 a postoupila z 57. na 53. místo.

Důsledněji se vyšetřuje i trestá

Příčiny českého zlepšení vidí TI zejména v důslednějším přístupu státních orgánů k vyšetřování a trestání korupce, k čemuž přispěly změny ve státním zastupitelství. K lepšímu hodnocení pomohlo Česku podle TI i to, že „šíbři“ typu Ivo Rittiga, Romana Janouška či Tomáše Hrdličky již nemohou ovlivňovat obsazování funkcí v policii. Svou roli sehrál i tlak ze strany občanských organizací typu Rekonstrukce státu.

Kladně TI hodnotí i přijetí služebního zákona a zákona o zveřejňování smluv. K lepšímu umístění Česka pak měly přispět i změny v komunální politice, do níž v řadě obcí vstoupili angažovaní občané a začali rušit zaběhnutá korupční schémata. Jednání zastupitelstev se tak objevují na internetu a investiční záměry obcí se projednávají veřejně. V soukromých firmách pak pomáhá to, že začínají umožňovat svým zaměstnancům nahlašovat nekalé praktiky.

K pokračování pozitivního trendu je podle TI zapotřebí schválit i zákon o financování politických stran, ochranu whistleblowerů nebo zákon o prokazování původu majetku. Finanční úřad by se díky němu mohl ptát při neevidovaném jmění přesahujícím sedm milionů korun, jestli byl majetek řádně zdaněn. Nedoložený majetek se zdaní a připočte se penále. „Může se stát, že občan nebo právnická osoba budou schopni zareagovat a přesvědčivě vysvětlit, jak k tomu došlo, a není co řešit,“ dodal ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Události ČT: Nové zákony mají vystavět další překážky korupčnímu prostředí (zdroj: ČT24)

Poslanci teď řeší i zákon o veřejných zakázkách. Cena už nebude v tendrech hlavním kritériem. Navíc mohou v obcích vznikat černé listiny dodavatelů. Firma, která radnici dluží, další zakázku nezíská. Systém by zároveň měl být rychlejší a od roku 2018 plně elektronický. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je právě tento zákon v boji s korupcí jedním ze zásadních. Sněmovnou ale musí projít co nejrychleji i z toho důvodu, že pokud nezačne platit v dubnu, hrozí Česku sankce z Bruselu

Pod unijním průměrem, před Slovenskem a Maďarskem

Mezi zeměmi Evropské unie nicméně Česká republika dosáhla podprůměrného výsledku, neboť průměrné skóre je v jejich případě 65 bodů. Česko se v unijním žebříčku posunulo a přeskočilo například Slovensko či Maďarsko, jež mají po 51 bodech. Před Českem jsou například Estonsko (14. místo se 70 body) či Polsko (16. příčka a 62 bodů). 

Index vnímání korupce za rok 2015 jasně ukazuje, že korupce dále škodí po celém světě. Avšak rok 2015 byl také rokem, kdy lidé opět vyšli do ulic a protestovali proti korupci.
Transparency International

Ačkoliv premiér Bohuslav Sobotka vyjádřil potěšení, že se současné vládě podařilo dosáhnout pozitivní změny, tedy o boji s korupcí jen nemluvit, ale důležitá opatření skutečně uvádět v život, Transparency soudí, že důvody zlepšení je třeba hledat nejen v působení současné vlády, ale i v opatřeních započatých Nečasovým kabinetem. „Současná koalice pak v pozitivním trendu pokračovala,“ konstatovala organizace. 

Skandinávie je ve spojitosti s korupcí vnímána nejlépe

V žebříčku vnímání korupce jsou opět nejúspěšnější tři skandinávské země – Dánsko, Finsko a Švédsko. Důvod, proč se severským zemím tak daří v potírání korupce, je podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana v tom, že v tamní společnosti existuje dlouhodobá tradice transparentnosti. Míra ztotožnění se státem je vyšší. „V severských státech občan dost přispívá na stát, odvádí podstatně vyšší část svého platu na daních a sociálních dávkách než my,“ zmínil Zeman.

„Korupce je společenský fenomén, je to o tom, jak občan vnímá společnost, jestli jako něco špatného nebo jako prostředek pro svoje lepší živobytí. Očividně se ve Skandinávii daří držet model, kdy je korupce něco špatného. Chtěl bych ho dosáhnout i tady,“ dodal.

S tím, že severské země mají celkově jinak nastavenou společnost, souhlasí také partner pro forenzní audit firmy EY Tomáš Kafka, podle něhož lidé ve Skandinávii „neberou pravidla pouze jako orientační bod“. „Jsou ale i švédské a finské firmy, které uvízly v korupčních skandálech. Například předražený gama nůž v Nemocnici na Homolce pochází od švédské společnosti nebo finská zbrojní společnost Patria má zase několik skandálů v bývalých jugoslávských republikách,“ dodává Kafka.

Na světě však podle Transparency International nebyla v loňském roce země, která by se nepotýkala s nějakou mírou korupce. V zemích s vážnou korupcí žije dokonce šest miliard ze 7,3 miliardy obyvatel planety. Velká míra korupce postihuje státní sektor ve 114 ze 168 hodnocených zemích. Je mezi nimi polovina z dvacítky ekonomicky nejvyspělejších států světa G20.

Země jako Británie, Řecko či Senegal si oproti minulým letům výrazně polepšily, naopak Austrálie, Brazílie, Španělsko či Turecko se velmi zhoršily.

Děti malují korupci

Dětský pohled na korupci zkoumala výtvarná soutěž uspořádaná úřadem vlády s mottem „Korupce ti nesvědčí, korupce ti nesluší“. Odborná porota vybírala ze sto sedmdesáti obrázků zaslaných ze sedmnácti základních škol. Oceněno bylo sedm děl, ovšem hlavním vítězem se podle odborné poroty stal desetiletý Václav Soukup z Prahy s obrázkem akvária, ve kterém plave politik obklopený návnadami z bankovek na rybářských háčcích.

Zaměstnanci úřadu vlády pak měli možnost také zvolit hlasováním nejlepší obrázek. V této anketě s náskokem zvítězila Anna Dušková z Berouna s variací na obraz Poslední večeře Páně.