Prezident ztrácí sebeovládání a jeho rétorika Česku škodí, míní Štěch

Štěch: Prezident ztrácí sebeovládání a jeho rétorika Česku škodí (zdroj: ČT24)

„Myslím si, že prezident poslední dobou ztrácí schopnost sebeovládání,“ komentoval předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) výrok prezidenta Miloše Zemana o použití kalašnikovu k odstranění premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Zeman zapomíná na to, že by měl do jisté míry jít příkladem, myslí si Štěch.

„Kdybych měl použít adekvátní slova, tak by to byla slova, která v televizi ani říci nemůžu. Je to ostuda a je to nebezpečné,“ řekl předseda Senátu. „Čekal bych, že prezident, který jmenoval předsedu vládu, by se spíše měl ptát, proč tuto vládu odvolávat,“ poukázal na to, že si současná vláda vede velice dobře.

  • Na pondělním setkání s občany v jihomoravském Tišnově dostal prezident Zeman otázku, jakým způsobem mohou lidé dosáhnout odvolání premiéra. „Demokratická možnost je jen jedna, tou jsou svobodné volby. Nedemokratickou možností je kalašnikov,“ odpověděl Zeman. Za toto vyjádření se na prezidenta snesla vlna kritiky.

„V atmosféře je cítit, že si premiér s prezidentem úplně nerozumí,“ popsal Štěch atmosféru setkání nejvyšších českých ústavních činitelů s tím, že i přesto často Zeman se Sobotkou dojdou ke shodě. „Prezident čeká na každou chybičku, která mu dá možnost na premiéra zaútočit,“ dodal Štěch s tím, že prezident by měl změnit rétoriku, protože tato rétorika České republice škodí.

Prezident by neměl vyhrožovat ani v žertu, myslí si Dienstbier

„Podle mého názoru je to výrok tak leda prezidenta nějaké banánové republiky,“ varoval ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), že se takto prezident civilizované země nemůže vyjadřovat. „Podněcování k útoku na veřejného činitele je trestným činem,“ dodal s tím, že chápe, že mělo jít o legraci, každý to tak ale chápat nemusí. „Ani v žertu by neměl prezident vyhrožovat teroristickým útokem,“ shrnul.

Veleba: Sobotka by měl pochopit, že jde o nadsázku (zdroj: ČT24)

„Nechce-li pronášet výroky jako prezident, může svou funkci položit a hovořit jako Miloš Zeman. Jako prezident ale musí reprezentovat Českou republiku,“ řekl politolog Kamil Švec.

Veleba: Sobotka by měl pochopit, že jde o nadsázku

„Je to zjevný bonmot a zjevná nadsázka,“ domnívá se senátor a předseda SPO Jan Veleba, podle něhož prezident nemluvil o premiérovi, mluvil obecně, a dokonce zdůraznil prezidentskou funkci. Chybu vidí naopak u Sobotky, který by podle něho měl více chodit mezi lidi. „Já bych na jeho místě udělal chlapa a vůbec na to nereagoval,“ doporučil Sobotkovi.

  • Zeman o Sobotkovi:
  • „Mám-li být smířlivý, musím říci, že lidsky dokážu pochopit, jestliže zrádce omlouvá svoji vlastní zradu.“ (8. března 2015; reakce na Sobotkovo tvrzení, že po roce 2003 lze v Zemanově jednání pozorovat poškozování ČSSD)
  • „Svou váhavostí, svou nerozhodností a řadou dalších zdánlivě smířlivých a zdánlivě humanistických gest, která podle mého názoru nedoceňují reálné nebezpečí.“ (26. listopadu 2015; odpověď na dotaz, zda premiér ohrožuje svým postojem k migrační krizi bezpečnost ČR)
  • „Víte, já jsem starý pán. A já s úsměvem přehlížím klukovské drzosti, jako je tato.“ (26. listopadu 2015; reakce na Sobotkovu kritiku prezidentova vystoupení na jednom pódiu s představiteli Bloku proti islámu)
  • „Vztahy s premiérem bych nedramatizoval, a už vůbec bych to neviděl osobně. V každé demokratické společnosti existují rozdílné názory.“ (29. listopadu 2015)
  • „Bohužel, a ještě jednou bohužel, prezident nemá takovou kompetenci.“ (6. prosince 2015; odpověď na dotaz, zda odvolá premiéra z funkce kvůli jeho postoji k migrační krizi)
  • Sobotka o Zemanovi:
  • „Prezident republiky by se takovým způsobem vyjadřovat neměl. Sráží to pověst prezidentského úřadu, dává to velmi špatný příklad zejména mladým lidem a rozhodně nám to nedělá dobré jméno v zahraničí.“ (3. listopadu 2014; reakce na vulgarity v pořadu Hovory z Lán)
  • „Zásluhy Miloše Zemana na úspěších strany v letech 1993–2002 jsou nezpochybnitelné. … Počínaje neúspěšnou prezidentskou volbou v roce 2003 lze v jeho dalším politickém angažmá pozorovat příklady jednání, které sociální demokracii poškozovalo.“ (zpráva pro sjezd ČSSD v březnu 2015)
  • „Já myslím, že jsme profesionálové a že jsme schopni komunikovat, navzdory tomu, že na některé otázky máme odlišný názor. Určitě se lišíme i v tom, co je a co není moderní levicová politika.“ (11. března 2015)
  • „Já bych přirozeně uvítal, kdyby přístup pana prezidenta obecně k zahraniční politice a k diplomacii byl o něco více profesionální.“ (6. dubna 2015; reakce na výrok, že velvyslanec USA v ČR má zavřené dveře na Hrad)
  • „Pokud jde o uprchlickou krizi, prezident ničím nepřekvapil. Zůstal u svých předsudků a svého obvyklého zjednodušování.“ (26. prosince 2015; reakce na prezidentův vánoční projev)
  • „I když s prezidentem republiky nemáme na všechno stejný názor, i pro rok 2016 platí, že budeme v pravidelném kontaktu a budeme spolupracovat v zájmu občanů a dobrého fungování České republiky.“ (2. ledna 2016)