Poslední československý výsadkář oslavil 94 let

Ve výsadkářském baretu a generálské uniformě dorazil na oslavu svých čtyřiadevadesátých narozenin poslední žijící parašutista ve službách britského letectva za druhé světové války Jaroslav Klemeš. Slavnostní setkání s přáteli a spolubojovníky pro něj uspořádala Československá obec legionářská v Průhonicích. Nad územím Protektorátu Čechy a Morava za války seskočilo 101 výsadkářů vycvičených britskými instruktory, většina z nich padla v boji s nacisty už během války.

K narozeninám generálu Klemešovi přišli popřát kamarádi i spolubojovníci včetně jednoho z posledních pilotů působících ve službách britského královského letectva – generála Emila Bočka. „Musíme si tyto lidi připomínat, nesmíme na ně zapomínat. Dnes už to jsou lidé v letech, zaslouží si naši úctu,“ poznamenal náčelník Generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář.

Stará britská tradice dovoluje Jaroslavu Klemešovi nosit výsadkářskou nášivku místo na rukávu přímo nad srdcem. „Kdo udělal pět seskoků, dostal nášivku a mohl ji nosit na ramenou. Ten, kdo bojově seskočil, ji mohl nosit na prsou,“ vysvětluje Milan Mojžíš z Československé obce legionářské.

Výsadkář Klemeš je žijící legenda starých časů

Brigádní generál Jaroslav Klemeš (narozen 31. ledna 1922) je poslední žijící parašutista, který za války seskočil do protektorátu a aktivně se účastnil boje jako radiotelegrafista. V roce 1941 prodělal výcvik u paradesantních jednotek ve Skotsku. V polovině roku 1942 se přihlásil do výcviku skupin pro zvláštní úkoly. V noci ze 16. na 17. února 1945 byl Klemeš v rámci operace Platinum – Pewter vysazen poblíž Nasavrk a zapojil se do odboje, zúčastnil se i květnové revoluce v Praze. Po osvobození Československa byl vyznamenán Československým válečným křížem 1939 a stal se důstojníkem z povolání.

Události ČT: Jaroslav Klemeš oslavil 94. narozeniny (zdroj: ČT24)

Po únorovém puči v roce 1948 uvízl ve spárech jiné velké totality. V roce 1949 byl zatčen a 15 měsíců držen ve vyšetřovací vazbě. Následně byl odsouzen ke dvěma letům odnětí svobody za protistátní spiknutí. Po propuštění pracoval v dělnických povoláních. V květnu 1968 byl rehabilitován a dostal zpět hodnost i vyznamenání. 8. května 2010 byl prezidentem republiky jmenován do hodnosti brigádního generála.

Vydáno pod