Nabouraný italský vlak by mohl pomoci pendolinu od Studénky

Italští inženýři mají do půlky září zpracovat projekt případné opravy havarovaného pendolina. Jelikož by ale práce mohly být náročné a v podobných případech se málokdy opravuje, je reálná možnost, že České dráhy odkoupí jeden čelní vůz z Itálie, který je po nehodě rovněž přebytečný.

Dva poničené vozy pendolina zatím skončily mezi muzejními exponáty. V noci se přesunuly do menšího depa v pražské Libni, protože vyšetřování skončilo. Zde by měly setrvat, než od italských inženýrů přijde návrh projektu opravy. Poškozená skříň vozu se ale skládá z několika vrstev hliníku a v obdobných situacích se jen zřídka spravuje.

Oprava, střídání nebo nákup

Zatím se operuje s několika variantami, co by s vozy pendolina mohlo být. Jedna možnost počítá s výrobou nové skříně, přičemž by se ponechaly původní podvozky. Složité u této možnosti je, že se tenhle typ nevyrábí. Druhá varianta by znamenala, že se dva čelní vozy budou půjčovat vždy z té jednotky, která jde na pravidelné opravy. Na nich by se práce vždy urychlily.

Čím dál reálnější je podle informací ČT možnost, že by proběhl nákup jednoho čelního vozu z Itálie. I tam vlak havaroval a tato část se posléze stala přebytečnou. Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského je ale finální rozhodnutí v rovině odborné diskuse. „Zvažují se všechna pro a proti jednotlivých řešení,“ uvedl Šťáhlavský.

Události ČT: Co bude s poškozeným pendolinem? (zdroj: ČT24)

Dva lidé zůstávají na anesteziologii

Nehoda ve Studénce, při níž byl vůz poškozen, si vyžádala tři mrtvé. Další tři stále zůstávají v ostravské nemocnici. Jejich stav se lepší jen pomalu. „Jedna z nich byla v minulém týdnu přeložena na standardní lůžko traumatologického centra, dva zůstávají i nadále v péči odborníků kliniky anesteziologie,“ uvedl mluvčí ostravské nemocnice Tomáš Oborný.

Nehoda ve Studénce

  • K nehodě ve Studénce došlo 22. července 2015.
  • Srážku vlaku s nákladním vozem nepřežili tři lidé.
  • Skoro 20 lidí bylo zraněno.
  • V Ostravě a Novém Jičíně zůstávají stále hospitalizováni tři pacienti.
  • Soud poslal do vazby polského řidiče kamionu, který vjel na přejezd, přestože už svítila červená světla.
  • Padesátiletému muži hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti tři až deset let vězení.
Vydáno pod