Hygienici: Špagety carbonara jedině čerstvé - neobjednávat s donáškou

Hygienici varují, aby si lidé neobjednávali donáškou špagety carbonara, do kterých se přidává syrové vejce. Neměli by si je ani dávat v místech, kde je delší doba výdeje jídel. Toto jídlo je totiž vhodné pouze k okamžité spotřebě – jinak hrozí nákaza salmonelózou. Právě špagety carbonara stály za epidemií salmonelózy v Plzni, kde se nakazilo 145 lidí.

„V recepturách je uvedeno, že scezené nikoliv okapané špagety se ihned po dovaření důkladně promíchají se syrovým vejcem a parmazánem. Tím dojde sice ke krátkému nikoliv však dostatečnému vystavení syrového vejce teplotám, které by zničily salmonelu,“ upozornili hygienici, podle kterých se jedná o podobnou situaci jako u tatarského bifteku.

Dříve bylo zákonem určeno, že se ve školních jídelnách, v nemocnicích, u vojáků nebo ve vězení nesměly syrová vejce ani maso používat. „Po harmonizaci potravinového práva s nařízeními EU ale není takto jednoznačně uvedená povinnost stanovena zákonem,“ upozorňují hygienici, podle nichž má ale každý provozovatel povinnost eliminovat rizika a snažit se zabránit onemocnění.

Plzeňská vývařovna už znovu funguje

Rozbory hygieniků potvrdily, že špagety z plzeňské vývařovny obsahovaly salmonelózu. Nemocí se v červnu nakazilo 145 lidí – aktuální rozbory už ale nic závadného nezjistily. Zařízení dnes začalo znovu fungovat.

Salmonelózu ale byla také na povrchu skořápek vajec, ta podle veterinářů pochází z české farmy společnosti Vejce CZ, z chovu v Ústeckém kraji, který má pozastavenou distribuci. Výsledky vyšetření vzorků z farmy budou tento týden, dodal mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.