Halík: Pečovat jen o křesťanské uprchlíky je nekřesťanské

Praha - Výzvu přijmout do Česka pouze uprchlíky křesťanského vyznání by podle teologa a filozofa Tomáše Halíka Ježíš Kristus určitě nepodepsal. V pořadu Události, komentáře tak reagoval na nedávnou výzvu České biskupské konference. „Ježíš jasně říká: Postarej se o toho, kdo je v nouzi - ať je to křesťan, žid, muslim, komunista,“ říká držitel Templetonovy ceny. Záměr přijmout nejprve křesťany je však podle něj ústupek k větší otevřenosti české společnosti. Než uprchlíků samotných se prý sám daleko více bojí xenofobních nálad a využívání strachu a neznalosti lidí.

Halík má podle svých slov s výzvou biskupské konference problém. Otevřeně o tom prý mluvil i s generálním sekretářem konference Tomášem Holubem. „Já se domnívám, že tuto výzvu biskupů by Ježíš Kristus určitě nepodepsal, protože říkat, že budeme pečovat jen o křesťany, to je nekřesťanské. Bible je plná výzev: Postarej se o cizince, přistěhovalce. Pamatuj, že náš praotec byl také přistěhovalcem,“ tvrdí známý český teolog a filozof.

Česká biskupská konference totiž nedávno vyzvala farnosti a sbory, aby přijala rodiny výslovně křesťanských migrantů. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner například uvedl: „Bezbřehé přijímání lidí jiné kultury musí znamenat konec dosavadní kultury. Příliv migrantů je třeba zastavit. Ale vážnější je otázka, jestli jsme naši kulturu už sami nepohřbili, když vymíráme a vůbec nám to nevadí. Nebráníme se ideologiím, které nás pohřbívají.“

Halík však prý po dlouhé rozpravě s Holubem uznal, že z určitého praktického hlediska by pro českou společnost mohlo být schůdnější přijmout právě křesťanské uprchlíky. „Ta naše společnost je společnost uzavřená a my jí musíme učit otevřenosti. A musíme jít po malých krocích. A je skutečně fakt, že se lidé asi budou méně bát těch křesťanských běženců, kteří přece jenom k té naší evropské kultuře mají nějak blíž,“ uznal nakonec.

Házením vepřových hlav můžeme z uprchlíků radikály vychovat 

Podle Halíka však velmi záleží na tom, jak česká společnost uprchlíky přijme a jak se k nim bude chovat. „Jestli před těmi ubytovnami uprchlíků budou pořvávat ti antiislámisté a budou jim tam házet vepřové hlavy a tak dále, jak nám někteří dobráci doporučili, tak z nich samozřejmě mohou ty radikální islamisty vychovat,“ míní profesor.

Halík se vyjádřil kriticky také na adresu politiků. Ti podle něj současnou uprchlickou krizi nezvládají, bojí se nálad mezi obyvatelstvem a často prý reagují velmi populisticky. „Já se bojím daleko víc těchto xenofobních nálad a toho využívání strachu a neznalosti než těch uprchlíků samotných. Já myslím, že takoví lidé jako je pan Okamura, Konvička, Bartoš jsou daleko nebezpečnější pro Českou republiku než i tisíce běženců,“ uvedl.

  • Teolog a filozof Tomáš Halík v Událostech, komentářích: „Já rozumím lidem, kteří mají obavy, ale tento problém je třeba řešit ve věcném dialogu rozumu a svědomí. Ty emoce musí jít stranou, zejména ta nejhorší emoce - strach. Jakmile se strach dostane ke kormidlu lidského jednání, tak je to špatně. A to je u nás ten největší problém… I když vím, že samozřejmě s těmi běženci budou problémy. Ale problémy jsou od toho, abychom je řešili.“

Bělobrádek: Lidi, kteří budou dělat potíže, sem prostě nechceme

Podle vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka však bude v české společnosti lépe integrovatelný člověk, který přichází z obdobné kultury, má určité dosažené vzdělání a má i ochotu a chuť se začlenit. „Na to jsou poměrně sofistikované a léty prověřené metody, jak tyto lidi prověřovat. Samozřejmě nemůžeme přijmout úplně každého,“ uvedl vicepremiér v Interview ČT24.

Pokud totiž podle Bělobrádka křesťanské rodiny přijmou křesťany a pokud se farnosti začnou starat o křesťany, tak se dá předpokládat i vyšší míra kooperace. „Samozřejmě když čeští muslimové nabídnou pomoc svým muslimským souvěrcům nebo Volná myšlenka či jiné spolky ateistů nabídnou svoje otevřené náruče ateistům, tak v tom také nevidím problém, protože pak asi můžou zapadnout,“ dodal.

  • Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v Interview ČT24: „Je evidentní, že sem nechceme žádné islamisty, že sem nechceme žádné teroristy, že sem nechceme žádné lidi, kteří budou dělat potíže. Ty tady prostě nechceme a nechceme je sem vůbec přijímat. To znamená: v případě, že o některých lidech tyto indicie máme, tak je sem prostě nechceme. A já myslím, že je to zcela relevantní a že je to zcela správné.“
Vydáno pod