Česko po útocích zpřísnilo kontroly, vnitro může nasadit i armádu

Česko po pátečních teroristických útocích zesílilo bezpečnostní kontroly. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) se zvýšená opatření týkají ambasád, letiště a pracovišť americké firmy Air Products napadené ve Francii. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pak na nedělní večer svolal předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Útoky v Tunisku, Francii a Kuvajtu si vyžádaly desítky životů. Do Evropy zároveň kvůli krizi na Blízkém východě míří tisíce uprchlíků. Od páteční noci zadržela česká policie na jižní Moravě 21 Syřanů. Podle ministerstva vnitra může vláda k plnění úkolů policie povolat i příslušníky vězeňské služby nebo celní správy.

Bezpečnostní rada státu by měla vyhodnotit opatření proti nelegální migraci a zabývat se bezpečnostní situací v České republice po pátečních atentátech ve Francii a Tunisku. „Česká republika zatím přijala standardní bezpečnostní opatření, která se přijímají v okamžiku, kdy dojde v kterékoliv evropské zemi k útoku podobného typu a já předpokládám, že s panem ministrem vnitra budeme mít v krátké době příležitost, abychom tato opatření vyhodnotili,“ dodal Sobotka.

Milan Chovanec: „Zatím nemáme žádnou informaci, že by České republice hrozil aktuálně nějaký útok. Bezpečnostní opatření budou do neděle určitě trvat a v pondělí se vyhodnotí.“

  • „Policie zvýšila kontroly a zesílila opatření v krajích, které sousedí s Rakouskem. Kapacity policie však mají své limity. Při dlouhodobém nasazení či při velkém náporu bude potřeba zapojit i další složky,“ tlumočila slova ministra vnitra Milana Chovance jeho mluvčí Petra Kučerová.
  • „Konkrétní plány máme připraveny. Detaily ovšem nejsou určeny ke zveřejnění. Vláda může povolat k plnění úkolů policie vojáky v činné službě a příslušníky vězeňské služby nebo celní správy,“ doplnila.

Cizinecká policie Ústeckého kraje zadržela jedenáct zřejmě nelegálních migrantů z Iráku, Sýrie, Palestiny, Turecka a Afghánistánu Všichni směřovali do Německa, sedm v mezinárodních vlacích, tři v linkovém autobuse a dalšího běžence bez dokladů objevili policisté v osobním automobilu. Doklad měl jediný ze zadržených. Dánský pas byl ale falešný.

Policie už v minulých dnech zesílila kontroly kvůli přílivu uprchlíku na hranicicíh a v mezinárodních vlacích a autobusech. Od páteční noci zadržela na jižní Moravě dvě skupiny běženců. Tvořilo je 21 imigrantů ze Sýrie. Cestovali z Rakouska do Německa. Policisté je zajistili v Mikulově na Břeclavsku při kontrolách autobusů jedoucích z Vídně. Neměli u sebe žádné doklady. „Prvních šest jsme jich nalezli v noci na dnešek. Početnější skupinku jsme nalezli v dalším autobuse dnes dopoledne. Kromě deseti mužů ji tvořily dvě ženy a tři děti,“ uvedla mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Nelegální migranti české hranice nepřejdou snadno (zdroj: ČT24)

Cizinci byli zajištěni a převezeni na policejní služebnu do Břeclavi. Policisté musí nyní zjistit jejich totožnost. Pokud v některé ze zemí žádají o azyl, budou předáni tamním úřadům. „Pokud o azyl nikde nežádají, čeká je správní řízení, v němž budou vydáni do země, z níž do České republiky přicestovali, tedy v tomto případě do Rakouska,“ dodala mluvčí.

Podle průzkumu pro Českou televizi 77% dotázaných je pro zpřísnění pohybu na hranicích. Nyní hlídky cizinecké policie kontrolují hlavní trasy denně. Prohlídka jednoho autobusu zabere asi patnáct minut.

Letos policie v regionu zajistila už přes 400 běženců, což je desetkrát více než ve stejném období loňska. Většinu tvoří Syřané. Situace v mnoha evropských zemích se kvůli napjaté situaci na Blízkém východě a v severní Africe natolik zhoršila, že některé státy Evropy přijímají opatření s cílem zamezit přílivu běženců. V Brně se v pátek konaly demonstrace proti jejich přijímaní, ale i pro jejich podporu.