Bárta mi dokonce nabídl milion, když složím mandát

Praha - Bývalý poslanec VV Jaroslav Škárka začal svou výpověď před Obvodním soudem pro Prahu 5 osobní vzpomínkou, že poté, co stranu začali finančně podporovat podnikatelé Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička, objevily se v ní všechny nedemokratické rysy, jako sledování a podobně. V reakci Víta Bárty zaznělo, že oba pánové nemají s VV vůbec nic společného a jakékoli finanční „plnění“ v jejich prospěch rezolutně odmítl. Při popisu dění ve VV Škárka zmínil, že mu mimo jiné Bárta nabídl milion korun za to, že složí poslanecký mandát, to ale Bárta označil za Škárkovu lež. Dopoledne vypovídal Bárta, po více než hodinové polední přestávce přišla na řadu Škárkova verze. Podle něj nešlo při inkriminovaném předání peněz o půjčku, jak tvrdil Bárta, ale o úplatek.

Prohlásil, že Bárta po něm za peníze požadoval, aby prosazoval jeho zájmy v plzeňské organizaci VV. Nynější šéf poslanců strany podle něho například chtěl, aby se tamním lídrem stal bývalý plzeňský primátor Pavel Rödl. Poté, co dostal úplatek, se prý radil s Kočí a dalšími kolegy, jak postupovat. Uvedl, že peníze odnesl do bankovního sejfu. Pak prý ale musel odjet do Kazachstánu, takže událost ohlásil až po svém návratu. Rovněž se údajně bál podat trestní oznámení na ministra dopravy, který podle něho ovládal tehdejšího ministra vnitra Radka Johna (VV) a bezpečnostní agenturu ABL. Již dříve uvedl, že policisty sám upozornil na to, že jednu bankovku rozměnil.

Při popisu schůzky, kde mělo dojít k předání úplatku, Škárka uvedl, že velkou obálku s dalšími 10 až 15 menšími přinesl řidič Víta Bárty. Strčil si obálku do kapsy a až doma zjistil, že obsahuje 170 tisíc. „Doma jsem zjistil, že by se mohlo jednat o úplatek. Začal jsem řešit, co s tím. Druhý den jsem celou nepoužitou částku uzavřenou v původní obálce dal do sejfu a hledal jsem právníka, který by mi pomohl, co s tím. Zároveň jsem se připravoval na zahraniční cestu,“ přiblížil.

Škárka odmítl tvrzení, že jde o puč, z čehož jeho a Kristýnu Kočí obviňoval Bárta. „Byla to snaha očistit stranu od taktik, jako je vydírání, zastrašování a sledování,“ dodal. Na otázku soudce Šotta, proč zůstal ve straně, když pochyboval o demokratických principech, reagoval tím, že chtěl situaci změnit a „nastavit stranu tak, aby se tam takové věci neděly“.

Podle Škárkova tvrzení vložili podnikatelé Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička do stranické kasy 200 milionů korun. „Věci veřejné byly od začátku investiční záměr, který má přinést zisk. Způsob, jakým by se peníze vracely, je popsán v Etickém kodexu VV, kde jsou přesně popsána pravidla, jak tunelovat zakázky skrze ministerstva řízená lidmi z VV,“ prohlásil.

„Popírám, že by Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička měli cokoli s Věcmi veřejnými společného,“ řekl soudu Bárta v reakci a dodal: „Odmítám připustit jakékoliv finanční plnění těmto pánům.“ Na to zas opáčil Škárka, že Hrdlička s Janouškem byli sponzory VV a každý z nich má třicetiprocentní finanční podíl ve straně. Bárta pak Škárku několikrát obvinil ze lži.

Jaroslav Škárka před soudem:

„Nikdy jsem si od pana Bárty nepůjčil ani korunu, není tedy pravda to, co říká. Opakovaně jsem si od něj nepůjčoval. V roce 2006 jsem si půjčil od pana Dobeše 25 tisíc korun. Bylo to na smlouvu a s podrobným popisem splátkového kalendáře.“

Soudce Šott se Škárky zeptal, zda i další poslanci Věcí veřejných dostávali podobné „obálkovné“. Škárka uvedl, že byl přítomen jednání ve firmě ABL, kde se údajně mluvilo o tom, že předseda strany Radek John bude dostávat měsíčně 150 tisíc korun. „Nevím, zda ty peníze pak dostával,“ dodal vzápětí.