Rodina, která u Nažidel přišla o dceru, chce kvůli médiím stáhnout žalobu

Plzeň - Rodina Pillerova, která při tragické autobusové nehodě u Nažidel přišla o třináctiletou dceru, uvažuje o stažení žaloby na náhradu nemajetkové újmy, a to kvůli velkému zájmu médií. Pillerovi ze strachu před sdělovacími prostředky dnes na jednání soudu nepřišli. Minulý týden plzeňský krajský soud projednával žalobu jiných pozůstalých, manželů Hartových, jednání ale odročil na neurčito. Kromě Pillerových a Hartových žalobu podaly i další rodiny.

Pillerovi žádají omluvu a 250.000 korun po majiteli chomutovské cestovní kanceláře Vlna, která zájezd do Rakouska požádala, omluvu a 61.500 korun chtějí také po přepravci. Vynesení verdiktu u všech ale komplikuje dlouhodobá nemoc jedné z důležitých svědkyň - bývalé pracovnice cestovní kanceláře Vlna. Měla by vysvětlit, jak si účastníci tragédie u kanceláře službu sjednali. Žena je dlouhodobě nemocná, má psychické problémy.

U soudu dále zaznělo, že v souvislosti se zájmem o kauzu se v minulých dnech pokusil nezletilý hoch zavraždit dceru právního zástupce cestovní kanceláře.

Lavinu žalob odstartovali manželé Pudilovi, kteří přišli při tragédii o čtyři členy rodiny včetně dvou dětí. Krajský soud v Plzni letos v únoru rozhodl, že mají nárok na odškodnění 800.000 korun. Rozhodnutí ale zatím není pravomocné. Josef Pudil zatím o stažení žaloby neuvažuje.

Tragická nehoda se stala v březnu 2003. Převážně mladí lidé z plaveckého oddílu se vraceli autobusem ze zájezdu v rakouských Alpách. Krátce po přejetí hranic se autobus zřítil ze sedmimetrového svahu. Na místě zemřelo 19 lidí, další člověk zraněním podlehl později, 26 lidí bylo zraněno. Řidiče autobusu Pavla Krbce poslal soud na osm let do vězení a na deset let mu zakázal řídit motorová vozidla. Podle soudu jel s autobusem příliš rychle a nevěnoval se dostatečně řízení. Navíc měl padělané oprávnění na řízení autobusu.